logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Betalen je klanten niet? Zo regel je een incassobureau!

geld dollar stapelOndernemen heeft zo zijn risico’s. Ten eerste ben je al niet verzekerd van een vast inkomen, wat al wat risico’s voor jou en je gezin met zich meebrengt. Je moet klanten zoeken, benaderen, met ze om de tafel en daarbij proberen jullie allebei het onderste uit de kan te halen. Logisch! Toch kan het zo maar voorkomen dat die felbegeerde klant ineens besluit om de rekening niet te betalen, om wat voor reden dan ook. Dan zit jij dubbel met de gebakken peren, want jij hebt natuurlijk wel diensten of goederen geleverd. Tijd en geld die je ook in een andere klant had kunnen investeren. Wat nu? Als je er niet uit lijkt te komen met je klant is het tijd voor wat fellere maatregelen: een deurwaarder! En die neem je in de arm via een incassobureau.

Wanbetalers

Het blijft lastig, klanten vragen om geld. Eigenlijk is het niet zo heel erg raar, maar toch voel ik me zelf ook nog wat bezwaard als ik voor mijn diensten een factuur verstuur. Stom natuurlijk, het is tenslotte een heel normale overeenkomst die je hebt gesloten als ondernemers onder elkaar. Hoe aardig je elkaar ook vind, de kachel moet ook branden en er moet brood op de plank. Maar ook ik merk dat er soms – hoe duidelijk de afspraken ook zijn – toch verschil van mening kan ontstaan over de geleverde diensten. Ze zijn niet helemaal naar wens, ze wijken te veel af, er is onenigheid over kleur, materiaal, het aantal woorden of het aantal pagina’s van een website… allemaal redenen waarom een klant de hakken in het zand kan zetten. En dan kun jij fluiten naar je geld! Gelukkig zijn er instanties die je hier bij kunnen helpen. Incassobureaus kennen het klappen van de zweep en weten precies welke regels en wetten er actief zijn om jouw geleverde goederen en diensten toch betaald te kunnen krijgen – mits er geld is bij je klant, uiteraard.

Hoe schakel je een incassobureau in?

Ik heb er gelukkig nog nooit mee te maken gehad, maar het zou natuurlijk zo maar eens kunnen dat een opdrachtgever niet tot betaling overgaat. Het is dan tijd om een incassobureau in te schakelen! Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig: je hoeft enkel de facturen, aanmaningen en eventuele correspondentie toe te sturen, waarna het bureau aan de slag kan om wettelijk te staven waar je staat. Kun je aanspraak maken op het totale bedrag of een deel ervan? Dan kunnen zij namens jou actie ondernemen. Zo’n incassobureau maakt vaak wat meer indruk als een zoveelste reminder van jouw kant uit, zeker als het gepaard gaat met de nodige rechtspraak en een straffe bewoording! Mocht het noodzakelijk zijn om de bal nog hoger te spelen, dan kan het incassobureau nog meer voor je betekenen. Goed om te weten: de vergoeding van een incassobureau is wettelijk geregeld! Dat heet het Besluit Vergoeding voor Buitenrechtelijke incassokosten, nr. 5719688/11/6. 

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.