logo-liggend-wit-donkerblauw

Dit is de beste volgorde om alle Terminator-films te kijken

Bij sommige filmreeksen is het lastig om de juiste volgorde te bepalen – zeker als ze een loopje nemen met de tijd. Zo is dat zeker zo met de Terminator-serie, waarbij de hoofdpersonen iedere film weer terugreizen in de tijd om aanpassingen te doen. Het succes van de films zit hem ook in het spelen met de complexiteit van tijdreizen (en de explosieve actie van hoofdrolspeler Arnold Schwarzenegger).

Bekijk hier al onze filmreeksen.

PS: De uitgebreide uitleg bevat de nodige spoilers, waarin we vertellen waarom we de films in deze volgorde hebben gezet. Wees gewaarschuwd!

Zo kijk je alle Terminator-films op chronologische volgorde

 • Terminator: Genisys (2015)
 • Terminator (1984)
 • Terminator 2: Judgement Day (1991)
 • Terminator 3: Rise of the Machines (2003)
 • Optioneel: Terminator: The Sarah Connor Chronicles (2008 tot 2009 – tv-show)
 • Terminator: Salvation (2009)
 • Terminator: Dark Fate

Ga direct naar alle Terminator-films op BOL.com.

Dit is de volgorde op basis van de releasedatum

 • Terminator (1984)
 • Terminator 2: Judgement Day (1991)
 • Terminator 3: Rise of the Machines (2003)
 • Optioneel: Terminator: The Sarah Connor Chronicles (2008 tot 2009 – tv-show)
 • Terminator: Salvation (2009)
 • Terminator: Genisys (2015)
 • Terminator: Dark Fate (2019)

Merchandise koop je bij:

Zo kijk je alle Terminator-films op chronologische volgorde

De chronologische tijdlijn van Terminator vraagt om wat tekst en uitleg, dat snappen we. Hier volgt dan ook onze uitleg. Heb je een andere mening? Laat maar horen!

Terminator: Genisys (2015)

De Terminator-franchise is lastig in een hoekje te plaatsen. De toekomst is namelijk het gevolg van het verleden, waar regelmatig naar wordt teruggereisd voor het maken van aanpassingen (lees: het uit de weg ruimen van belangrijke personen). Maar wie zegt dat er daardoor niet iemand anders opstaat om de macht te grijpen? Terminator: Genisys draait om de vroegste gebeurtenissen. John Conner (Jason Clarke) versloeg in 2029 Skynet en stuurde Kyle Reese (Jai Courtney) naar 1984 om Johns moeder, Sarah (Emilia Clarke) te redden.

Daar trof Reese een ander verleden aan. Want Sarah heeft ook de nodige voorkennis verkregen tijdens haar avonturen. Sarah heeft haar hele leven besteed aan de voorbereiding om tegen de machines te vechten. Deze film zet alle films weer even op de rit, onthoud dat. Het verandert de gebeurtenissen uit de eerste Terminator-film, toen Sarah overrompeld werd door de eerste Terminator-robot. Het zou een losstaande film kunnen zijn, of juist als eindfilm, maar wij kijken hem graag als eerste.

Ga direct naar Terminator: Genesys op BOL.com.

Terminator (1984)

Daarna komt de originele eerste film, waarin Arnold Schwarzenegger zijn wereldberoemde moordmachine neerzet: De Terminator. Hij is vanuit de toekomst naar 1984 gestuurd om Sarah Connor (Linda Hamilton), de moeder van de redder van het menselijk ras, te vermoorden. De mensheid stuurde ook een andere soldaat terug, Kyle Reese (Michael Biehn), die uiteindelijk de zoon van Sarah, John Conner, verwekte. Het verhaal draait om AI, Artificial Intelligence, dat is ontwikkeld om een ultiem verdedigingssysteem te bouwen dat de wereld vrede moest brengen. Skynet, zo heette het systeem, besloot anders en wees de mensheid aan als zijn grootste bedreiging… Het is aan Sarah en Kyle om de Terminator te verslaan en het uitsterven van de mensheid te stoppen in opdracht van Skynet.

Ga direct naar Terminator op BOL.com.

Terminator 2: Judgement day (1994)

Judgement Day is een vrij lineair vervolg op de eerste Terminator-film. De film is 10 jaar later uitgekomen, maar nam mensen toch al een jaartje mee naar de toekomst en speelt af in 1995. Sarah Connor (Linda Hamilton) zit gevangen voor de poging tot bomaanslag op een computerfabriek, terwijl haar zoon, John Connor (Edward Furlong), een rebelse tiener is. Twee terminators – een identiek model van de originele T-800 (Arnold Schwarzenegger) en een nieuwe T-1000 vloeibaar metaalterminator (Robert Patrick) – zijn gearriveerd uit de toekomst met tegengestelde missies. De T-1000 kan zichzelf in iedere vorm veranderen… daar kan geen vlechtmachine tegenop! Een van hen is natuurlijk gekomen om het bod van Skynet uit te voeren, de ander is een herprogrammeerde ‘friendly’ terminator, die gestuurd is om John te beschermen.

Ga direct naar Terminator 2: Judgment Day op BOL.com.

Merchandise koop je bij:

Terminator 3: Rise of the Machines (2003)

We maken weer een sprong van ongeveer 10 jaar. Terminator 3 laat zien dat het offer van Sarah Connor niet genoeg is. Skynet is vertraagd, maar is nog altijd in opkomst. John Connor (Nick Stahl) leeft onder de radar, bang dat Skynet hem weet op te sporen. Skynet gooit het over een andere boeg en richt zijn pijlen op andere toekomstige verzetsstrijders. Daarnaast wordt er een vrouwelijke Terminator naar het verleden gestuurd, de TX, gespeeld door Kristanna Loken.

Ga direct naar Terminator 3 – Rise Of The Machines op BOL.com.

Terminator: The Sarah Connor Chronicles (2008 tot 2009 – serie)

Er was vraag naar meer achtergrondinformatie over het verloop en de termoniators… en zie hier The Sarah Connor Chronicles, een televisieserie die het twee seizoenen heeft volgehouden. Deze serie zet je weer op een iets andere tijdlijn, naast die van Terminator 3. Het laat namelijk Sarah Connor (Lena Headey) en haar zoon John (Thomas Dekker) zien in 1999, waar ze vluchten voor de nieuwe terminator (Garret Dillahunt). Er is ook hulp uit de toekomst, die hen helpt om een tijdsprong te maken naar 2007 om te proberen Skynet te stoppen. Deze serie laat een alternatieve tijdlijn zien. Hij staat los van de verdere filmreeks, maar volgt wel na Judgement Day.

Ga direct naar Terminator: Sarah Connow Chronicles Season 1-2 op BOL.com.

Terminator: Salvation (2009)

Salvation was bedoeld als de eerste film van een tweede Terminator-trilogie (de eerste bestond uit Terminator, Terminator 2 en Terminator 3), maar de sequels werden geannuleerd, waardoor dit onze enige blik was op hoe het leven was voor John Connor (Christian Bale) en de rest van de mensheid in een zeer dystopisch 2018. We zien dat Connor een grootse aanval plant, nadat ze horen dat Skynet vol in de aanval gaat om de hele mensheid van de kaart te vegen. Bovenaan de hitlist van Skynet staat John’s vader, Kyle Reese (Anton Yelchin).

Ga direct naar Terminator: Salvation op BOL.com.

Terminator: Dark Fate (2019)

De laatste film in de Terminator-franchise uitgebracht in 2019, maar de film speelt zich af in 2022. Dark Fate is weer een direct vervolg op Terminator 2, waar we zien wat er met Sarah Connor (Linda Hamilton) gebeurt. Zij en haar zoon John Connor (Jude Collie) nemen het op tegen Skynet. Hoewel je zou kunnen zeggen dat deze film de gebeurtenissen van de latere films in de serie negeert, is het gemakkelijker om deze film te zien als het hoogtepunt van alle andere gebeurtenissen in de tijdlijn. Sarah en John versloegen Skynet met succes in Terminator 2 en voorkwamen de Dag des Oordeels (jazeker: Judgement Day) die in 1997 zou plaatsvinden. Door dat veel van de verhaallijnen hierboven afspelen in de toekomst, worden ze met deze film eigen gewoon van tafel geveegd. Terminator: Dark Fate laat zien wat er gebeurde met Sarah en John nadat ze de apocalyps stopten en hoe hun overwinning de dreiging van Skynet alleen maar uitstelde.

Ga direct naar Terminator: Dark Fate op BOL.com.

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.