logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Dit is de ultieme volgorde om alle Jurassic World-films te kijken

Het is bijna 30 jaar geleden dat Jurassic Park voor het eerst de wereld om zijn grondvesten deed schudden. Mensen waren geschokt en verbaasd, was dit echt… of maar namaak? Inmiddels zijn we wel gewend aan de dinosauriërs op het grote doek, maar de inspiratie is nog lang niet opgedroogd. Er komen telkens weer nieuwe films! Maar…. in welke volgorde moet je de Jurassic Park-films bekijken? Wij zetten ze op een rijtje!

Bekijk hier al onze filmreeksen.

Daarbij moeten we wel opmerken dat de Jurassic Park-films een paar jaar geleden een nieuwe impuls hebben gekregen met een drietal films over Jurassic World, waarvan de eerste film uit 2015 stamt. Niet dat deze films het halen bij de originele trilogie, maar ze zijn nog altijd spannend en bloedstollend creepy. Daarbij komt de nieuwste film uit deze nieuwe franchise – Jurassic World: Dominion – in 2022 op het grote witte doek. Daarbij zou bovendien een groot deel van de originele cast te zien zijn van de eerste film. Nou ja – voor zover die niet waren opgegeten dan.

Jurassic Park in 4K bewonderen

Ook films evolueren door de jaren heen. Waar je vroeger nog van de dino’s kon genieten op dvd, werden ze later uitgebracht op blu-ray…. en ku je ze nu in de imposante 4K resolutie aanschouwen! In deze box vind je de vijf films over Jurassic Park en Jurassic World, samen met de ‘normale’ blu-rays in één box. En zo kun je één van de grootste filmfranchises tot nu toe vieren: met de Jurassic World collectie! In de films van Academy Award–winnaar Steven Spielberg (Jurassic Park, The Lost World: Jurassic Park), Joe Johnston (Jurassic Park III), Colin Trevorrow (Jurassic World) en J.A. Bayona (Jurassic World: Fallen Kingdom), lopen dinosauriërs weer op aarde in een prachtig attractiepark op een eiland. De avonturen zitten vol actie waarin mensen het opnemen tegen prehistorische jagers in een gevecht om te overleven. Deze baanbrekende films slagen erin om een visueel spektakel te brengen waaraan 65 miljoen jaar is gewerkt.

Ga direct naar Jurassic Park / Jurassic World op 4K op BOL.com.

Bekijk de Jurassic-Park films in deze volgorde:

  • Jurassic Park (1993 – film)
  • The Lost World: Jurassic Park (1997 – film)
  • Jurassic Park III (2001 – film)
  • Jurassic World (2015 – film)
  • Jurassic World: Camp Cretaceous (2020 tot heden – geanimeerde tv-serie)
  • Jurassic World: Fallen Kingdom (2018 – film)
  • Slag bij Big Rock (2019 – korte film)
  • Jurassic World: Dominion (2022 – film nog niet uit)

Het verhaal van alle Jurassic Park-films

Om het verhaal beter te begrijpen, moet je alle films weer eens gezien hebben. Zo weet je weer hoe de vork in de steel zat. Hieronder schrijven we kort over de verschillende films. Let daarbij op: er zitten spoilers verwerkt in de omschrijvingen! Wil je een verse blik? Houdt het dan bij het lijstje hierboven en geniet.

Jurassic Park (1993)

De film Jurassic Park is gebaseerd op het boek van Michael Chrichton en geregisseerd door Stephen Spielberg. Hij werd uitgebracht in 1993 en werd de meest winstgevende film aller tijden… totdat de Titanic het roer overnam. Richard Attenborough speelt de rol van John Hammond, die op een verlaten eiland een uniek pretpark heeft geopend. Daarin werkt een team van wetenschappers en specialisten samen om dino’s te kweken uit oud DNA-materiaal. We stappen in op het moment dat Hammond een aantal nieuwe wetenschappers weet te strikken. Zij moeten ervoor zorgen dat het echt veilig is voor het grote publiek. Het team bestaat uit archeologen Dr. Alan Grant (gespeeld door Sam Neill) en Dr Elliot Sattler (gespeeld door Laura Dern) en wiskundige Ian Malcolm (gespeeld door Jeff Goldblum). Deze film is overigens ook als Jurassic Park 3D en als 4K versie verkrijgbaar!

Ga direct naar Jurassic Park op BOL.com.

The Lost World: Jurassic Park (1997)

Het tweede deel in de serie speelt zich vier jaar na de eerste film af en is ook geregisseerd door Steven Spielberg. Hammond heeft zijn bedrijf InGen dan wel kwijtgeraakt, maar hij heeft een troef achter de hand: een tweede eiland, dat werd gebruikt voor het fokken van de dinosauriërs! En daar kan hij verder zijn gang gaan, want de wereld heeft na de catastrofe op Jurassic Park eigenlijk geen aandacht meer voor hem. Voor hen is het over en klaar. Na een ongeluk op dat tweede eiland, neemt Hammond weer contact op met Ian Malcolm (nogmaals gespeeld door Jeff Goldblum). Hammond wil dat Malcolm de nieuwe wereld ziet en beoordeelt op risico. Hoewel Malcolm zijn eigen redenen heeft om te gaan, verandert dat snel. De nieuwe leiders van InGen ontdekt het bestaan van het eiland en begint dinosaurussen te vangen voor een nieuw Jurassic Park in San Diego. The Lost World is niet alleen op DVD en blu-ray verkrijgbaar, maar ook op 4K!

Ga direct naar The Lost World: Jurassic Park op BOL.com.

Jurassic Park III (2001)

Jurassic Park III laat Dr. Alan Grant weer terugkomen in een belangrijke hoofdrol. Hij is druk bezig geweest met een onderzoek naar de intelligentie van velociraptors, maar heeft geen financiering voor zijn nieuwe project kunnen vinden totdat hij Paul en Amanda Kirby (gespeeld door William H Macy en Tea Leoni) ontmoet. Het stel belooft Grants onderzoek volledig te financieren, maar daarvoor moet hij hen wel een rondleiding geven door Isla Sorna. Wat Grant echter niet weet, is dat de Kirbys naar het eiland willen om te zoeken naar hun vermiste zoon. Je kunt met deze film de eerste trilogie compleet maken. Niet alleen op dvd of blu-ray, maar ook op 4K!

Ga direct naar Jurassic Park III op BOL.com.

Jurassic World (2015)

Maar liefst 14 jaar na Jurassic Park III wordt er nieuw leven geblazen in de franchise met Jurassic World. De regie van deze film is in handen van Colin Trevorrow. In deze film ontdek je dat Simon Masrani, CEO van Masrani Global Corporation, in 1997 het bedrijf InGen heeft gekocht om zijn eigen themapark te creëren, Jurassic World. Dat park is al bijna 10 jaar actief bij de opening van de film. Bizar om te zien dat het park zoveel succes heeft en zo veilig lijkt te gaan. Je maakt kennis met Claire Dearing (gespeeld door Bryce Dallas Howard), de leiding heeft. Dingen beginnen uit de hand te lopen als een genetisch gemanipuleerde hybride die bekend staat als Indominus Rex, uit zijn omheining ontsnapt. Terwijl het park uit elkaar valt, wordt Claire gedwongen zich te wenden tot de Velociraptor-specialist van het park, Owen Grady (gespeeld door Chris Pratt) om haar neefjes te helpen redden. Cool detail: sommige mensen beweren dat Pratts personage Owen Grady de volwassen versie is van het kind dat Alan Grant angst aanjaagt aan het begin van de eerste Jurassic Park-film.

Ga direct naar Jurassic World op BOL.com.

Jurassic World: Camp Cretaceous (2020 tot heden – animatieserie op Netflix)

Camp Cretaceous is een animatieserie op Netflix, die zich afspeelt in de Jurassic World-wereld. De serie draait om de ​​tiener Darius, die een wedstrijd wint waarmee hij Jurassic World kan bezoeken. En juist op het moment dat hij het park bezoekt, valt het uit elkaar, zoals in de eerste film. Samen met de andere winnaars moet hij nu een manier zien te vinden om te ontsnappen aan een eiland waar dinosaurussen rondrennen. De serie heeft drie seizoenen.

Merchandise koop je bij:

Jurassic World: Fallen Kingdom (2018)

Fallen Kingdom speelt zich vier jaar na Jurassic World af en is geregisseerd door JA Bayona. Hierin zie je dat de dinosaurussen de controle over Isla Nubar hebben herwonnen. Ze hebben de afgelopen vier jaar vreedzaam zonder mensen op het eiland geleefd, maar een vulkaanuitbarsting zal hen wegvagen als ze daar blijven. Claire Dearing (opnieuw gespeeld door Bryce Dallas Howard) wil de dinosaurussen van het eiland redden, gefinancierd door één van John Hammonds voormalige partners, Sir Benjamin Lockwood (gespeeld door James Cromwell). Claire benadert Owen Grady (Chris Pratt) om terug te keren en te helpen zijn velociraptor, Blue, te redden.

Ga direct naar Jurassic World: Fallen Kingdom op BOL.com.

Slag bij Big Rock (2019 – korte film)

Deze korte film werd geregisseerd door Jurassic World en Jurassic World: Dominion-regisseur Colin Trevorrow. Het vindt plaats na de gebeurtenissen van Fallen Kingdom, waarin de dinosaurussen over de hele wereld worden vrijgelaten. De film concentreert zich op een kleine familiecamping dat bekend staat als Big Rock. Ze komen oog in oog te staan met een volwassen Nasutoceratops en diens kind. De indrukwekkende ontmoeting tussen de familie en de dinosaurussen wordt verpest door een Allosaurus die de baby als lunch wil hebben. Plots zit het gezin vast in hun camper terwijl de dinosaurussen om hen heen vechten. Het mooie is: je kunt hem hieronder bekijken!

Jurassic World: Dominion (2022)

In aankomende film in de serie, Jurassic World: Dominion, wordt de finale van de Jurassic World-trilogie. De film is geschreven en geregisseerd door Colin Trevorrow. Veel acteurs uit eerdere films gaan we terugzien, waaronder Chris Pratt en Bryce Dallas Howard, Sam Neill, Jeff Goldblum en Laura Dern. Er is niet veel bekend over het verhaal van de film, behalve dat het niet meer om een park zal draaien. De dinosaurussen zijn immers van het eiland gevlucht, de wijde wereld in, zoals je zag in de korte film Battle at Big Rock.

Jurassic World: Dominion komt uit op 10 juni 2022. Lees hier meer over Jurassic World: Dominion.

Films koop je online bij:

Bekijk hier de trailer van Jurassic World 3: Dominion

Ga direct naar Jurassic World collection op 4K UHD op BOL.com.

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.