logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

De beste tips voor een zorgeloze verhuizing


Verhuizen doen de meeste mensen niet al te vaak – hoewel anderen er een sport van lijken te maken. Ikzelf stijg wel een beetje boven het gemiddelde uit, met zo’n 14 verhuizingen op mijn naam. Nu, in onze huidige woning, heb ik zelfs de langste tijd gewoond. Een hele prestatie, waar ik zo nu en dan toch eens even bij stilsta. Maar dat terzijde. Want als ervaringsdeskundige weet ik als geen ander wat er komt kijken bij verhuizingen. Ik geef je dan ook een paar tips, zodat het verhuizen zo makkelijk en soepel mogelijk verloopt. Daarbij kijken we natuurlijk ook naar nieuwe trends, zoals de mogelijkheid om opslagruimte thuisbezorgd in Amsterdam te krijgen.

Begin op tijd

Een uitzondering daargelaten, maar niemand verhuist onverwacht. Er verstrijken weken, zo niet maanden, tussen het beslismoment en de daadwerkelijke verhuizing. In die tijd kun je beginnen met de voorbereiding. Maak een lijstje met al je abonnementen en instanties van wie je post krijgt, en stel ze op de hoogte. Heb je bijvoorbeeld iemand die de dakgoten of je ramen komt schoonmaken? Verhuizingen van energie, telecom en andere nutsbedrijven kun je nu al in gang zetten, zodat je niet in de kou komt te zitten. Regel ook het omzetten van je inboedelverzekering! Ook bij PostNL kun je gebruikmaken van een verhuisservice, zodat je post een aantal weken wordt doorgestuurd. Hoe handig is dat!

Opruimen en inpakken

Voor je begint met de verhuizing, is het handig als je niet te veel hoeft te verhuizen. Begin op rustige momenten vast met inpakken van spullen die je niet nodig hebt, zoals je zolder- of opbergruimte. Gooi meteen weg wat je niet meer zult gebruiken of waarvan je niet eens meer wist dat je het had. Breng het naar de kringloop, zet ‘m op Marktplaats of naar de stort. De rest kun je vast inpakken. Regel goede, stevige dozen, die het liefst hetzelfde formaat hebben. Dat pakt veel makkelijker in! Schrijf op de doos voor welke ruimte deze bedoeld is. Gewoon, bovenop. 

Vervoer

Super handig: regel een opslagruimte bij Kubox. Je laat dan simpelweg een container komen die je voor de deur kunt inladen. Zij pakken ‘m op, bewaren hem zolang het nodig is en leveren hem vervolgens op elk adres in Nederland weer af. Zo kun je eenvoudig voor de deur inpakken, zonder te hoeven stunten met een klein busje. Kubox pakt de container op en zet hem wanneer je wil op je nieuwe adres neer, waar je in alle rust kunt uitpakken. Je kunt ook van deze dienst gebruik maken om spullen in een selfstorage-unit te laten plaatsen, voor als je meubels hebt die je vooralsnog niet wilt gebruiken, maar nog niet wil wegdoen. 

Veiligheid

Denk ook aan de veiligheid van iedereen. Pak spullen goed in. Verpak het glaswerk in kranten of doeken, zorg dat ze niet veel kunnen bewegen. Rol snoeren en kabels op, gebruik een kabelbinder om ze vast te maken en tape ze indien nodig vast met een stukje schilderstape, zodat niemand erover kan struikelen. Pak dozen ook niet te zwaar in. Alles in verhuisdozen stoppen ziet er mooi uit – en je kunt ze makkelijk stapelen, maar volgestopt met boeken wordt een verhuisdoos veel te zwaar! Verhuishandschoenen zorgen voor meer grip en beschermen je handen.

Niet te veel hulp

Altijd aardig en attent, wanneer mensen aanbieden om te helpen. Toch is teveel hulp ook niet fijn. Je loopt elkaar alleen maar in de weg. Iedereen stelt vragen, waardoor jij zelf binnen de kortste keren overloopt van alle info en regelstress. Niet doen! Vier of vijf mensen is het maximum aan hulp, waarbij je elkaar niet voor de voeten loopt. Na het sjouwen van de zware dingen is het aansluiten ook een klusje waar je deze hulp bij kunt inschakelen. De vaatwasser, wasmachine, televisie, het internet… er is vast wel iemand die er de tijd voor wil nemen.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.