logo-liggend-wit-donkerblauw

De beste steden in Europa voor filmliefhebbers

Ik kan op zijn tijd best wel een fanboy zijn. Ik vind het leuk om toffe voorwerpen te gebruiken die ik ken uit films en series, luister naar muziek die ik heb gehoord op het witte doek en vind het ook tof om filmprops en filmlocaties in het echt te zien. Het nadeel is: er zijn maar weinig films in ons kikkerlandje opgenomen. Voor de meeste films zul je moeten afreizen naar Amerika… maar wist je dat er ook heel wat films en series zijn opgenomen in Europa? Ook grote producties breiden hun filmlocaties regelmatig uit naar ons continent. En zo kun in theorie gewoon met de auto op pad om die filmsets met eigen ogen te bekijken! 

Maar als echte filmliefhebber kun je natuurlijk niet zonder de laatste releases en de nieuwste films. In ons overzicht houden we dan ook rekening met filmliefhebbers op alle fronten: welke steden hebben de meeste bioscopen en filmhuizen, de tofste shops en de coolste evenementen? Wij zetten alles op een rij en laten ons daarbij inspireren door het onderzoek van Holidu.nl, die meer dan dit soort toffe onderzoeken online hebben staan.

1. Genève, Zwitserland

Op nummer één staat een heel bijzondere stad. Bij het horen van Genève denk ik aan heel veel films waar deze neutrale partij in voorkomt, maar het Zwitserse Genève is toch echt met stip de beste stad voor filmliefhebbers. Het vormt een culturele hotspot me een bloeiende filmindustrie. Er zijn dan ook heel wat bioscopen van Cinélux en Cinérama te vinden, die de populaire Hollywood blockbusters draaien, maar ook bioscopen die zich richten op arthouse en films van onafhankelijke producenten. 

Genève vormt ook het toneel van verschillende filmfestivals, zoals Internationale Filmfestival van Genève (GIFF), dat jaarlijks duizenden bezoekers trekt en waar talloze regisseurs, acteurs en filmliefhebbers op afkomen.

Films die zich afspelen in Geneve zijn bijvoorbeeld The Wolf of Wall Street (2013), Contagion (2011), The Unbearable Lightness of Being (1988), Snowden (2016) en Rollerball (1975).

2. Warschau, Polen

In het Poolse Warschau kom je ook heel wat bioscopen tegen, zoals de ketens Multikoni, Cinema City en Kinoteka. In iedere hoek van de stad kun je wel terecht voor het zien van de nieuwste films. Wil je een echte beleving, dan moet je de bijzondere Kimo Muranów eens bezoeken. In deze bioscoop waan je je echt in de jaren 50! Ook in Warschau kun je terecht voor een groots filmfestival: ieder jaar vindt in oktober het Warsaw Film Festival plaats.

Bekende films die afspelen in Warschau zijn onder andere The Zookeepers Wife (2017), The Pianist (2002), Warszawa (2003) en Cold War (2018).

3. Berlijn, Duitsland

De hoofdstad van Duitsland staat bekend om zijn bloeiende kunstscene. Je vind talloze bioscopen in deze stad, onder andere van de ketens Cinestar, UCI Kinowelt en Filmrauschpalast. Een bijzondere bioscoop is Moviemento: zij specialiseren zich al sinds de jaren 70 in onafhankelijke en internationale films. Er vinden in Berlijn verschillende filmfestivals plaats, waarvan de Berlinale, wel de bekendste is. 

Bekende films die zich afspelen in Berlijn zijn onder andere Inglourious Basterds (2009), Atomic Blonde (2017), The Bourne Supremacy (2004), Wir Kinder vom Bahnhof Zoo (1981), Lola rennt (1998), John Wick 4 (2023), Tár (2022) en Bridge of Spies (2015).

4. Bologna, Italië

Op de vierde plaats komen we de Italiaanse stad Bologna tegen. Ook deze stad heeft een actieve artistieke en culturele scène. Er zijn talloze bioscopen te vinden, die zich specialiseren in verschillende genres. Denk daarbij aan Cinema Lumière en Cinema

Odeon. In Bologna vind je ook de Cineteca di Bologna, een filmarchief die films uit de hele wereld bewaart en restaureert. De Cineteca organiseert door het jaar heen verschillende filmgerelateerde evenementen en activiteiten. Het belangrijkste filmfestival in Bologna is Il Cinema Ritrovato gehouden, waar je elk jaar in juni terecht kunt voor het zien van zowel klassieke als moderne, ongewone films.

Films die zich afspelen in Bologna zijn bijvoorbeeld Lavorare con lentezza (2004), Quo vadis, baby? (2005), Jack Frusciante è uscito dal gruppo (1996), Gli Amici Del Bar Margherita (1954) en Impiegati (ook wel Bank Clerks) uit 1985.

5. München, Duitsland

De vijfde plaats is gereserveerd voor het Duitse München op Holidu.nl. Ook hier vind je een groeiende filmscène, waar je als filmliefhebber je hart kunt ophalen. De meer populaire bioscopen zijn Cineplex, Cinemaxx en Mathäser Filmpalast. In City Kinos en Monopol Kino kun je onafhankelijke films en cultfilms zien. Munchen is ieder jaar in juni het toneel voor het Filmfest Munich, waarbij talloze films uit verschillende landen te zien zijn.

Films die zich afspelen in München zijn bijvoorbeeld Café Meineid (1990), Mein Blind Date mit dem Leben (2017), One Day in September (1972) en Ali: Angst essen Seele auf (1974). Leuk detail: München bood ruimte aan filmsets voor blockbusters als Bohemian Rhapsody, de oude versie van Charly and the Chocolate Factory en Perfume: The Story of a Murderer.

Op de tiende plek komen we Amsterdam tegen. Ook hier vinden we verschillende bioscopen, waarbij de ketens Pathé en Kinepolis goed vertegenwoordigd zijn. Het meest unieke is wel Tuschinski, waar je het bioscoop-bezoek beleeft zoals je het in de klassieke films ziet. Het is dan ook niet voor niets dan Tuschinski in 2021 uitgeroepen is tot de mooiste bioscoop ter wereld! 

Films die zich afspelen in Amsterdam zijn bijvoorbeeld A Small Light (2023), Killing Eve (2018-2022), The Fault in Our Stars (2014), The Hitman’s Bodyguard (2017), Ocean’s Twelve (2004), Amsterdamned (1988) en Keetje Tippel (1975).

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.