logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

De beste opslag uitbreiding voor je XBOX Series X


Heb je de keuze gemaakt voor een XBOX One Series X? Daar zul je absoluut geen spijt van krijgen! Gamers zullen moeten erkennen dat de twee nieuwste gameconsoles, de XBOX One Series X en de Playstation 5 heel dicht bij elkaar liggen. Het is eigenlijk niet meer de moeite waard om erover te kibbelen, ondanks de verschillen in de manier waarop je ze bedient. Toch hebben ze ook allebei te maken met een probleem. De spellen zijn groter dan ooit, vooral vanwege het feit ze in hun 4K-varianten veel meer beeldinformatie moeten bevatten. Dat betekent dat je opslag zo vol zit… en dat je dus moet zoeken naar oplossingen. Maar wat is de beste uitbreiding voor je XBOX Series X: een normale harde schijf, een SSD of die Expansion Card? Wij zochten het voor je uit!

Belangrijk om te weten: Games met XBOX Series X/S optimalisatie kunnen enkel gespeelt worden vanaf de interne opslag of de Expansion card. Speel je ze vanaf een externe harde schijf, dan krijg je de ‘backwards compatible’ versie aangeboden.

Game Drive

De goedkoopste oplossing is de normale externe harde schijf. Die kun je van ieder merk aansluiten en koppelen, maar de Seagate Game Drives zijn toch wel heel erg vet. Ze hebben een fijn contact met verschillende merken onderhouden, waardoor je bijvoorbeeld kunt kiezen voor een HALO Game Drive of eentje van de Mandalorian. Leuk detail: ze zijn voorzien van een ingebouwde ledverlichting, die gaat branden zodra ze van stroom worden voorzien. Dat maakt je gamecorner toch net wat spannender! Wil je wat geld besparen, dan kun je ook kiezen voor een ‘standaard’ externe schijf van Seagate. Die zijn stuk voor stuk snel, betrouwbaar en degelijk. Het leuke van de HALO Game Drives is dat je er een degelijke, gevlochten USB-kabel bij krijgt. Het is echt een totaalplaatje, dat er heel tof uitziet. Wie kan er ‘nee’ zeggen tegen de Seagate Halo Infinite Special Edition Game Drive voor Xbox? Met een extra opslagcapaciteit van 2TB tot 5TB kun je heel wat games downloaden en paraat hebben staan voor talloze uren gameplezier. Kijk goed naar de specificaties van een externe schijf, en dan met name op de USB-overdrachtssnelheid. Zorg dat deze minstens USB 3.0 is… en liever nog hoger. Door de HDD-techniek is hij wat minder snel dan de volgende twee types geheugenuitbreiding, maar zoek je een betaalbare opslag uitbreiding voor je XBOX Series X, dan is dit de keuze voor jou.

SSD als opslag voor je XBOX

Natuurlijk kun je ook een externe schijf nemen op basis van de nieuwere SSD-techniek. Daarmee is je opslag meteen een stuk sneller – en zijn de schijven een stuk kleiner. Naast de interne techniek, waarbij SSD per definitie al sneller is dan een HDD, speelt de communicatie via USB 3.1 ook een rol in de overdrachtssnelheid. Er zijn nog een paar andere voordelen van een SSD ten opzichte van een HDD. Ze zijn bijvoorbeeld zo’n beetje de helft kleiner dan een HDD schijf, degelijker (na een val is er nagenoeg geen kans op gegevensverlies) en ze zijn bovenal stil. Heb je jouw externe opslag aangesloten en gebruik je de stand-bymodus waarbij updates geïnstalleerd kunnen worden, dan zul je bij een normale HDD hem regelmatig aan horen zwengelen. Dat kan storend zijn, zeker als je geconcentreerd wil werken in dezelfde ruimte of bijvoorbeeld probeert te slapen (als je de XBOX op je slaapkamer hebt staan). Tof aan de Seagate SSD Game Drive is de groene ledverlichting aan de voorkant, wat je gamecorner weer die extra vibe geeft.

Ga direct naar Seagate Game Drive SSD op BOL.com.

Seagate Expansion Card

Het neusje van de zalm is wel de Seagate Expansion Card, die je in de smaken 512MB, 1TB of 2TB kunt verkrijgen. Deze kaarten zijn behoorlijk aan de prijs, maar breiden letterlijk de interne opslag uit van je XBOX Series X/S! De overdrachtssnelheid is gelijk aan die van het internet geheugen, wat voor fervent gamers, die verkocht zijn aan de extra Series S/X-kwaliteit, een echte must-have maakt. Bovendien klik je deze expansion cards achter in de XBOX, waardoor je niets op je bureau hebt liggen. Stil, snel, efficiënt… en flink aan de prijs. Het is niet zozeer de vraag wat je voorkeur heeft of wat de beste uitbreiding is, want afgezien van de opslaglimiet gaat er simpelweg niets boven de snelheid van deze kaart. Zo simpel is het. Er gaat geen enkele concurrent over de lees- en schrijfsnelheid van 2400 MB/s. De vraag is alleen: heb je het nodig? Kijk, en dán komen we toch bij een belangrijke vraag.

Ga direct naar Seagate XBOX Expansion card op BOL.com.

Vergelijk

Game drive HDDGame Drive SE HDDGame Drive SSDExpansion card
Leessnelheid115MB/s115MB/s440MB/s2400MB/s
Schrijfsnelheid115MB/s115MB/s440MB/s2400MB/s
Prijs 512 MB116 euro (Megagekko)159 euro
Prijs 1TB210 euro279 (Amazon)
Prijs 2TB80 euro153 euro459 euro
Prijs 4TB115 euro
Prijs 5TB135 euro
Kopen op:BOL.comAmazon.nlAmazon.nlBOL.com

De beste opslag voor je XBOX Series S/X

De beste opslag voor je XBOX Series S/X heeft namelijk maar voor een deel te maken met de snelheid van die extra opslag. Natuurlijk is het prettig als je nergens over hoeft na te denken. Kijk je naar de gegevensoverdracht, dan zie je pas echt grote verschillen als je enorme bestanden overzet. Kopieer je bijvoorbeeld een game van 100 GB van je externe opslag naar de interne harde schijf, dan doe je daar met een normale externe HDD ongeveer 20 minuten over. Een SSD kost je dat slechts 6 minuten, terwijl de Seagate Expansion Card er 2 minuten over doet. Maar dan heb je het over enorme games, als Forza Horizon of Destiny 2. Kopieer je kleinere spellen, zoals Diablo 2: Resurrected van ongeveer 25 GB, dan doe je er respectievelijk 4,5 minuut, 1,5 minuut of 0,5 minuut over. Spellen opstarten hebben veel minder informatie-overdracht en leunen meer op het wisselen tussen lezen en schrijven. De verschillen zijn dan nog kleiner. Waar je met de Expansion Card misschien 10 seconden laadtijd hebt, is dat met een HDD ongeveer 45 seconden. Te overzien, lijkt me zo, zeker gezien de hoeveelheid opslag die je krijgt voor relatief weinig geld. Let wel dat je echte XBOX Series S/X games enkel kunt spelen vanaf je interne schijf of vanaf de Expansion Card. Het is misschien even plannen dus, maar de slimste keuze voor veel opslag is nog altijd die good-old HDD.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.