logo-liggend-wit-donkerblauw

Fouten om te vermijden bij het plannen van gevelverlichting


Gevelverlichting moet eigenlijk net zoveel aandacht krijgen als de binnenverlichting. Er zijn verschillende manieren om de voorkant van je huis te verlichten, en meestal zijn deze verdeeld in verschillende zones, elk met hun eigen soort lampen. Het moet bestand zijn tegen slecht weer en makkelijk te onderhouden zijn. Waar moet je aan denken bij het plannen van gevelverlichting? Blijf lezen.

Denk altijd aan veiligheid

Elektrische werkzaamheden moeten altijd worden uitgevoerd door een professional. Zelfs als je tutorials op YouTube bekijkt, moet je gewoon een deskundige inschakelen. Het gaat hier om de veiligheid en het welzijn van mensen, en er is geen ruimte voor fouten. Veiligheid betekent ook dat de buitenverlichting van een gebouw efficiënt en nauwkeurig moet zijn. Dit zorgt ervoor dat het gebied goed verlicht is. Zo kun je er tevens voor zorgen dat iedereen genoeg kan zien en nergens tegenaan loopt. Een andere manier waarop gevelverlichting bij kan dragen aan de veiligheid, is door inbrekers af te schrikken. Een verlichte woning is vaak minder snel doelwit!

Het licht mag niet verblinden

Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar het gebeurt vaak dat gevelverlichting te fel schijnt in alle richtingen. Deze plaatsing van de lampen is niet handig, omdat het niet alleen mensen die eronder lopen verblindt, maar ook onnodig de slaapkamerramen op de bovenverdiepingen verlicht. Zo wordt het natuurlijk moeilijk om in slaap te vallen. Als je niet elke keer de buitenverlichting wilt uitschakelen voordat je naar bed gaat, kies dan voor lampen met instelbare lichtbundels.

Verlichting voor rond de ingang

Hoe moet de verlichting bij de ingang van het gebouw zijn? Voor de meeste mensen moet deze verlichting praktisch zijn, zodat je de deur gemakkelijk kunt vinden en het weer kunt trotseren. Maar voor de kerst kun je ook kiezen voor een fairybell. Dat is super sfeervol, ook voor de voorbijgangers. Maar niet iedereen verlicht de weg naar de deur,  terwijl dit wel handig is als je zware boodschappen draagt of als je wilt zien wie voor de deur staat. Je kunt ook spelen met de focus van het licht door verschillende soorten verlichting te gebruiken. Richt helder licht op gebieden die je wilt benadrukken of vergroten, en gebruik zacht licht om diepte te creëren.

Waarom kiezen voor bewegingssensoren?

Bewegingssensoren zijn handig en besparen energie. Je hoeft de lampen niet handmatig aan en uit te schakelen wanneer je naar binnen of naar buiten gaat. De verlichting gaat automatisch aan als er beweging wordt gedetecteerd, zelfs op een afstand van 8 meter, zoals bij sommige modellen. Als er geen beweging meer is, schakelt het licht na enkele seconden vanzelf weer uit. Je kunt deze handige functie integreren in minimalistische lampen. Zo heb je efficiënte en gebruiksvriendelijke verlichting met een uniek lichteffect.

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.