logo-liggend-wit-donkerblauw

Zo kies jij de beste koekenpan


In de keuken zijn er een aantal items onmisbaar. Denk aan een grote kookpan, een steelpan en natuurlijk een koekenpan. Of twee. Maar hoe kies je de beste koekenpan voor jouw gebruik? Wij zetten een aantal overwegingen op een rij.

sola koekenpan Stonehenge website

Wat is de beste koekenpan voor dagelijks gebruik?

Voor dagelijks gebruik kun je het beste een koekenpan met een goede antiaanbaklaag kopen. Bij voorkeur een groene variant natuurlijk, met een keramische toplaag! Denk daarbij aan de Sola Green Cooking+, ceramica of Onyx koekenpannen. Je kunt ook kiezen voor een gietijzeren koekenpan, maar deze zijn zwaarder, minder snel warm en vragen meer onderhoud. Bij een aluminium koekenpan zul je snel de antiaanbaklaag missen en is meer geschikt voor de ervaren kok. Pannen met een antiaanbaklaag zijn bovendien ideaal, omdat je minder tot geen olie of boter nodig hebt.

Welke maat koekenpan moet je kopen?

De maat koekenpan hangt heel erg af van wat je er mee gaat bakken. Bak je ‘s ochtends alleen een eitje voor jou en je lief, dan is een kleine koekenpan van 16 cm doorsnede veel praktischer dan een grote koekenpan. Ook kun je daar heel goed een enkele tosti in bakken! Moet je regelmatig voor een gezin aardappels bakken of een paar stukken (vega) vlees? Dan kom je al snel uit bij een pan van 28 cm doorsnede. Een kleinere maat, zoals een koekenpan met een diameter van 24 cm, is ideaal voor het bakken van een paar eieren of kleinere gerechten… of voor als je voor twee personen kookt.

Is een koekenpan met antiaanbaklaag beter?

Afhankelijk van de pan moet je rekening houden met een andere manier van koken. Een koekenpan met antiaanbaklaag is snel, makkelijk en stellen je in staat om te bakken zonder olie of boter. Ze zijn perfect voor delicaat voedsel zoals eieren of vis. Ze zijn wat kwetsbaar voor hard keukengereedschap, zo voorkom je krassen en beschadigingen. Met een rvs koekenpan heb je vrij veel bakvet nodig om aanbakken te voorkomen. Een gietijzeren pan zorgt voor een mooie, ​​goudbruine korst te krijgen op bijvoorbeeld een biefstuk of karbonade, ze blijven lang warm en met het juiste onderhoud kun je er je leven lang plezier van hebben. Geen enkele pan houdt van een vaatwasser, hoewel koekenpannen met een keramische laag daar op zich prima tegen kunnen. Houdt er rekening mee dat je de pan volledig laat afkoelen voor je hem daar inzet, zodat hij niet kromtrekt.

Zo onderhoud je jouw koekenpan het best

Er zijn een aantal spelregels voor een goed onderhoud van je koekenpan. Zet ze bij voorkeur bijvoorbeeld niet in de vaatwasser. Maar er is meer. Zo verwarm je pannen met een antiaanbaklaag enkel op laag of middelhoog vuur. Snel verhitten op hoog vuur is misschien fijn voor je planning, maar niet voor je pannen! Ze kunnen kromtrekken en de antiaanbaklaag heeft er link onder de lijden. Zorg ook dat je altijd wat olie of vet in de pan doet tijdens het opwarmen, zodat de warmte ergens heen kan (en in het geval van gietijzeren pannen of rvs pannen: zodat je pan alvast een beschermlaagje krijgt tegen het aanbakken).

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.