logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Wat voor lamp past het beste in jouw woonkamer?


De woonkamer is de plek in de woning waar je waarschijnlijk het meest bent. Dit heeft dan uiteraard betrekking op de uren dat je niet slaapt. Het is dan ook fijn als de woonkamer een plek is waar je tot rust kan komen en waar je je op je gemak voelt. Of je je op je gemak kunt voelen in je woonkamer hangt samen met verschillende factoren. Denk hierbij aan de verlichting in de woonkamer, het interieur in de woonkamer en de geur in de woonkamer. Als al deze factoren op de juiste manier zijn ingevuld, dan kun jij lekker genieten van je eigen woonkamer! Omdat de verlichting enorm belangrijk is voor de uitstraling van de woonkamer, leggen we in deze blog uit waar je op moet letten als het gaat om woonkamerverlichting.

Ontwerp lamp

Het ontwerp van de lamp bepaalt grotendeels de uitstraling van de lamp zelf. Een industriële hanglamp valt bijvoorbeeld veel meer op dan een bescheiden spotje in het plafond. Het is hierin belangrijk om de lamp te laten matchen met de rest van de inrichting van de woonkamer. Je kunt dit doen door in je lampkeuze dezelfde stijl en kleur aan te houden als in de rest van de woonkamer. Als je in dit geval enkele beige stoelen in de woonkamer hebt staan, dan kun je ook een beige hanglamp bestellen. Zo krijgt het meubilair een kloppende en matchende uitstraling. 

Schijnrichting van de lamp

Het effect dat een lamp heeft op de woonkamer is afhankelijk van de schijnrichting van de lamp. De schijnrichting hangt deels samen met de soort lamp die je plaatst in de woonkamer. De plafond- en hanglamp zorgen er bijvoorbeeld voor dat de gehele woonkamer verlicht wordt. Een staande lamp daarentegen wordt op een specifieke plek geplaatst. De staande lamp wordt vaak zo geplaatst dat deze een specifiek punt van de woonkamer accentueert. Dit kan een schilderij zijn waarvan jij vindt dat deze extra aandacht verdient, maar ook een zithoekje in de woonkamer die niet voldoende verlicht wordt door de hoofdlamp in de ruimte. Het is belangrijk om de lampen zo te positioneren dat de schijnrichting zo ver mogelijk van het zichtveld vandaan zit. Zo hoef je nooit vol in de lamp te kijken.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.