logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

De beste hulpmiddelen voor de thuisbarista

Nu we aan huis gekluisterd zijn, moeten veel mensen een goede kop koffie ontberen. Maar is dat wel zo? Want met een goede espressomachine (wij werken zelf met de Sage Barista Pro) en fijne bonen kom je al een heel eind! Het grootste probleem zit hem in de ervaring die je moet hebben als barista om de beste espresso te zetten. Want heb je eenmaal je machine goed ingesteld qua maalgraad en krijg je telkens de juiste hoeveelheid koffiebonen in je piston? Dan komt de menselijke factor om de hoek kijken… Maar met deze drie hulpmiddelen van Quick Mill zal het een stuk makkelijker gaan.

Tamping station

Dit is een beetje een mix. Een tamping station is eigenlijk meer een beschermer van je piston en je werkblad. Zet het station op de rand van je werkblad en hang je piston in de opening aan de voorzijde. Zo wordt er geen druk uitgeoefend op de uitloop van je piston en heb je ook geen kans op beschadigingen van je werkblad. Het tamping station is gemaakt van een stuk RVS, daar kan dus niets aan misgaan. Aan de onderkant van het station zitten rubber voetjes geplakt om wegglijden tijdens het aandrukken te voorkomen. Bijzonder praktisch is de ronde houder, bovenop het station, waar je de tamper in kunt plaatsen. Dankzij het tamping station heb je dus een beter oppervlak om de druk uit te oefenen.

Tamper Dinamometric

Wanneer je de gemalen koffiebonen aandrukt, moet je zorgen voor de perfecte druk. Die moet tussen de 15 en 20 kilogram zijn. Telkens weer. Zie dat als beginner maar eens voor elkaar te krijgen! Gelukkig zorgt deze tamper dinamometric telkens voor een perfect resultaat. In de tamper (diameter van 58mm) zit namelijk een veer verwerkt, die een weerstand heeft van ongeveer 18kg. Druk je de koffie aan en druk je de houder helemaal naar beneden? Dan heb je de koffie perfect aangedrukt. Iedere keer weer. En dit is trouwens ook geen overbodig hulpmiddel voor mensen in de horeca, het vergt namelijk veel minder concentratie om met deze tamper je koffie aan te drukken! Ook deze tamper is vervaardigd uit gepolijst rvs en past perfect in de opening van het tamping station hierboven. Let er wel op dat je deze tamper recht op de piston zet, zodat je de koffie overal gelijkmatig aandrukt!

Benieuwd welke koffiesoorten je kunt maken en hoe? Lees hier ons overzicht van alle verschillende soorten koffie op een rij!

Thermometer

Hoe kun je ooit cappuccinoschuim maken zonder de temperatuur te weten? Dat is eigenlijk nagenoeg onmogelijk. Met een cappuccino thermometer kan het niet meer misgaan. Het opstomen van melk is namelijk best een precies klusje. De ideale temperatuur om lucht in de melk te blazen gaat tot ongeveer 40 graden Celcius. Daarna krijg je hard en grof schuim, wat je niet wilt. Is je melk die temperatuur? Dompel de stoompijp dan helemaal onder om het schuim door de melk te stomen. Dat doe je tot een temperatuur van ongeveer 70 graden. Daarna gaat de melk verbranden en veranderen zowel de smaak als de structuur. Met een thermometer in je melkopschuimkannetje heb je een goede graadmeter voor die temperatuur. En let op, want een thermometer is altijd iets trager dan de temperatuur van de melk. Ga dus door naar de volgende stap als je bijna in de juiste zone bent!

Op zoek naar coole items voor in de keuken?
Amazon.nl | BOL.com | Blokker | Mediamarkt

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.