logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

De beste barbecueboeken van dit seizoen


Het is een beetje een raar seizoen: het weer schommelt van hoog naar laag, van regen naar zonneschijn. Veel mensen zullen daarom de barbecue nog niet hebben aangestoken, dat is toch een hobby-activiteit waar je gewoon de tijd voor wil nemen en waar je naartoe moet werken met een paar dagen mooi weer… toch? Nou ja – niet voor iedereen natuurlijk. Als je de buitenkeuken klaar hebt staan, kun je d’r veel makkelijker gebruik van maken! En laat je dan ook vooral inspireren door deze vijf boeken!


Masterclass spiezen

Masterclass spiezen

Als je denkt aan grillen en barbecuën, dan zijn er eigenlijk twee dingen waar de meeste mensen aan denken: burgers… en spiesjes. Dit boek gaat helemaal over die tweede categorie: spiesjes! In Masterclass Spiesjes vertelt grillkoning Julius Jaspers je alles over mogelijke combinaties die je aan een prikker kunt steken, om die vervolgens op de barbecue te leggen. Hij neemt je mee naar de wondere wereld van de barbecue en van de kleine hapjes, die je per portie aan een prikker steekt. In de inleiding vertelt hij vol enthousiasme en op zijn unieke manier waar je op moet letten als je de juiste accessoires in huis haalt, van pannen tot bakken, van spiesjes tot de juiste aanmaakblokjes. Dat is ook echt wel de kracht van de boeken van Julius Jaspers: je hoort ’t hem gewoon vertellen.

In Masterclass Spiesjes ga je dus met verschillende materialen aan de slag, maar dus ook met verschillende ingrediënten. Om je vast een beetje op weg te helpen zijn de hoofdstukken ingedeeld per hoofdingrediënt, zoals Groenten, Vis, Kip & Gevolgelte,Rund, Varken en Zoet. Sommige varianten zijn echt heel bijzonder, zoals gegrilre uien met honing en mosterd, of Thaise frikadelspiesjes. Andere spiesjes zijn wat meer ‘gangbaar’, maar wel met een unieke twist, zoals zalm yakitori, saté daging of köfte van rund. De smaken lopen heel erg uiteen, maar het is wel duidelijk dat Julius houdt van een spicy maaltje op zijn bord. De voornamelijk Aziatisch getinte gerechten zijn een feest om naar te kijken en vormen kleine smaakexplosies op je bord. Leuk zijn de sauzen, die je aan het einde van het boek krijgt aangereikt, zodat je een complete barbecue kunt maken. Spiezen klaar? Grillen maar!

Score: 8

Auteur:
Uitgever: Carrera, 160 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789048865598. Prijs: 17.99 euro.

Ga direct naar Masterclass spiezen op BOL.com.

The Curry Guy BBQ

The Curry Guy BBQ

In The Curry Guy BBQ maak je kennis met de Indiase barbecuerecepten. Houdt dus vast rekening met veel pepertjes, kruiden en knoflook bij deze scherpe recepten. The Curry Guy is al een fenomeen op het gebied van Indiaas koken: Dan Toombs bracht al eerder een kookboek uit onder de naam The Curry Guy. Daarmee bracht hij de Indiase keuken op een toegankelijke manier bij de mensen thuis. Met datzelfde credo in gedachten brengt hij in The Curry Guy BBQ 100 recepten samen, die je kunt maken op de barbecue of in een ketel boven het vuur. Bovendien werken currygerechten en -smaken erg goed wanneer je ze bereid op een grill of boven hoog vuur.

Naast bekende kebabs en spiesjes, naans en tandoorikip, staan er in The Curry Buy BBQ originele streetfoodrecepten, maar ook populaire eenpanscurry’s die boven het vuur kunnen worden gekookt. Naast de recepten is er duidelijke informatie over soorten barbecues, kooktechnieken, brandstofsoorten, hoe je je barbecue aansteekt en zelfs de basisprincipes van het gebruik van een tandooroven. Haal wel vast de nodige kruiden in huis, met potten pepertjes en bollen knoflook. Die zul je nodig hebben! Niet alle ingrediënten zul je even makkelijk kunnen vinden, ook zijn sommige kookmethodes wel heel specifiek (je zult niet alles op jouw thuisbarbecue kunnen uitvoeren).

Score: 7

Auteur:
Uitgever: Good Cook, 176 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789461432766. Prijs: 23.50 euro.

Ga direct naar The Curry Guy BBQ op BOL.com.

De Buitenkeuken

De Buitenkeuken

De Buitenkeuken is niet zozeer een kookboek, alsmeer een inspiratieboek. Charlotte Marres en Olle Swets brengen met dit boek meer een inspiratie aan oerproducten, aan eerlijk verbouwen, liefde voor eten en uiteindelijk ook met manieren om daar mee aan de slag te gaan. In de buitenkeuken, uiteraard. Natuurlijke producten moet je ook in de natuur kunnen verwerken, toch? Met praktische hulpmiddelen, tips en technieken weten ze keer op keer een ware keuken te installeren, waar je goed in vooruit kunt. Op die manier laten ze zien dat je – door goed te letten op de ingrediënten die je gebruikt – heel smakelijke recepten op tafel kunt zetten. En wil je liever producten uit de supermarkt? Dat kán natuurlijk ook. Leuk detail: bij ieder hoofdstuk staat ook een verantwoorde wijnsuggestie. Lekker genieten in de buitenkeuken!

De Buitenkeuken is niet zozeer een kookboek, eerder een boek vol verhalen over het verbouwen, telen en fokken van producten. Wat komt er allemaal bij kijken om dat op een zo verantwoord mogelijke manier te doen? Hoe krijgen de boeren het voor elkaar om ondanks de concurrentie van grote, commerciële partijen toch het hoofd boven water te houden? En waar moet je op letten als je zelf op pad gaat om goede ingrediënten op de kop te tikken? Tijdens de gesprekken en interviews spat de passie voor hun producten van het papier, waarbij er soms een stukje frustratie of onmacht in doorsijpelt. Ook gaan Charlotte en Olle de natuur in, om te kijken wat dat hen te bieden heeft. Een fijn geschreven, inspirerend boek. Jammer dat het een beetje van alles is, en dat er (wat mij betreft) te weinig aandacht is voor recepten en kooktechnieken.

Score: 7

Auteur:
Uitgever: Nijgh van Van Ditmar, 256 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789038810713. Prijs: 32.50 euro.

Ga direct naar De Buitenkeuken op BOL.com.

De Ultieme Barbecue Bijbel

De Ultieme Barbecue Bijbel

De Ultieme Barbecue Bijbel is een uitgebreide kennismaking met grillen en barbecueën. Het is echt geschreven voor de enthousiasteling, en bevat per hoofdstuk een uitgebreid theoretisch deel en goede recepten. Het is een allround boek, dat je meeneemt naar verschillende aspecten van de barbecue. Je gebruikt hier niet alleen het grillrooster, maar ook pannen en platen. De Ultieme Barbecue Bijbel behandelt alle belangrijke onderwerpen met betrekking tot de grill: geschiedenis van het grillen, het kiezen van de juiste grill, grillmateriaal, accessoires, technieken, maincuts, sidecuts, vleesveroudering, steakmessen, productinformatie voor verschillende vlees- en vissoorten en nog veel meer. Deze informatie is best stevige kost: Michael Koch wil zijn kennis delen… maar het is te veel voor in de beperkte ruimte die beschikbaar is. Voor de beginner kan het echter een eye-opener zijn.

De recepten zijn eigentijds, internationaal en spelen in op veel actuele trends. Denk daarbij aan Kipdrumsticks met citroen en siroop, Peking Style Chickenwings, Lambskebab met Tomaat, maar ook met langgegaarde stukken vlees die een paar uur moeten sudderen in een dutch oven, pizza of in spek gewikkelde gevulde jalapenos. De recepten gaan dus alle kanten op en variëren behoorlijk in moeilijkheidsgraad van kooktechnieken, hoewel de voorbereidingen heel basic en snel te realiseren zijn. Het is daarmee wel een heel toegankelijk boek: voor het vlees zul je misschien en uitstapje moeten (en willen) maken naar de slager, de overige ingrediënten zul je zonder problemen kunnen scoren bij de supermarkt. De Ultieme Barbecue Bijbel is niet helemaal wat het pretendeert te zijn: het is een vrij basic kookboek dat behoorlijk steunt op productkennis. De recepten zijn toegankelijk en gevarieerd, maar vragen de nodige bereidingstijd. Grote stukken vlees hebben nu eenmaal de nodige tijd nodig om te garen! Het is een leuk kookboek voor beginners, maar wil je meer, dan kom je toch snel bij andere boeken uit. Het cijfer wordt hierbij beïnvloed door de hoge prijs.

Score: 6

Auteur:
Uitgever: Deltas, 240 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789044762563. Prijs: 39.95 euro.

Ga direct naar De Ultieme Barbecue Bijbel op BOL.com.

Het Burger Boek

Het Burger Boek

Broodje, burgertje, saus, groenten en wat extra’s – met hamburgers kun je echt alle kanten op. Je kunt ze zo eenvoudig en uitgebreid maken als je zelf wilt. En dat is iets wat Martin Kintrup graag met je ontdekt in Het Burger Boek – daarin geeft hij tips en technieken voor de heerlijkste burgers. Voor jou houdt dat in dat je een boek vol creatieve recepten in handen krijgt, die erg leuk zijn om te maken.

De eerste 30 pagina’s gaan over de juiste accessoires, over het perfecte broodje, de belangrijkste basissauzen en over het maken van de beste burgers zelf. Deze instructies en handleidingen zijn vrij algemeen en summier. Wil je bijvoorbeeld het beste broodje maken en loop je tegen problemen aan, zijn er betere boeken verkrijgbaar die je daarmee helpen. De recepten zijn gesorteerd per hoofdingrediënten: Vlees (rundvlees, wild en wild; varkensvlees, wild zwijn en lam), Gevogelte; Vis en zeevruchten; Vegetarische en veganistische hamburgers; en zelfs zoete hamburgers (ha! een boek naar mijn hart 😉 ). Binnen ieder segment vind je een keur aan variaties en nemen ze je mee naar plekken over de hele wereld, van Hawaii tot Japan en van het Mediterraanse gebied tot een stevige burger met zuurkool en kaas. Het is een heel specifiek boek, maar wel eentje die je creativiteit prikkelt en je laat experimenteren met die all-time klassieker: de hamburger. De recepten zijn dan ook vrij eenvoudig, met af en toe een recept voor de wat meer ervaren kok. De ingrediënten zijn goed verkrijgbaar, hoewel je soms beter een uitstapje maakt naar de specialist (bijvoorbeeld voor het vlees).

Score: 8

Auteur:
Uitgever: Lannoo, 264 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789401483544. Prijs: 39.95 euro.

Ga direct naar Het Burger Boek op BOL.com.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.