Aquariumfilters worden, niet geheel onlogisch, beschouwd als veruit het belangrijkste onderdeel van het aquarium. Ze zorgen er niet alleen voor dat het aquarium naar behoren gereinigd wordt maar maken de wateren opnieuw leefbaar voor zowel fauna als flora. Kortom, ben je van plan om een duurzaam aquarium in huis te halen, vergeet dan alvast niet het belang van een bijbehorende aquariumfilter. Ga overigens ook niet onbezonnen te werk maar neem de tijd om de verschillende filters en hun bijbehorende voor- én nadelen even grondig onder de loep te nemen.
Het belang van een degelijke aquariumfilter
Loop je al enige tijd met het idee om een aquarium, groot of klein, te installeren dan loont het eveneens de moeite om op de hoogte te zijn van alle nodige toebehoren. Misschien wel het belangrijkste onderdeel bij de aanschaf van een aquarium, is het aquariumfilter. Dergelijk apparaat, vaak behoorlijk compact en relatief licht van gewicht, is bedoeld om ten allen tijde een zo optimaal mogelijke waterkwaliteit te garanderen.
Zo zal een degelijke aquariumfilter het aquarium niet alleen reinigen maar het water ook leefbaar maken en houden voor alle aanwezige fauna en flora. Kortom, we kunnen wel zeggen dat zonder de juiste aquariumfilter de dieren en planten die in het aquarium huizen, geen lang leven beschoren zullen zijn.
Toch willen wij er even op wijzen dat het niet de bedoeling is om de eerste de beste aquariumfilter aan te kopen. Het aanbod vandaag de dag is zodanig uitgebreid dat er heel wat onderscheid valt te maken op basis van het type filter, de sterkte, het formaat en de uitvoering waarbij elkeen voor- én nadelen met zich meebrengt. Het komt er dus vooral op neer om bij je keuze stil te staan bij de grootte van het aquarium, het type water en de fauna en flora die je wilt gaan huisvesten.
Op zoek naar het juiste filtersysteem
Afhankelijk van het type en de grootte van het aquarium alsook de verschillende fauna en flora die je wilt huisvesten, zul je op zoek moeten naar een bepaalde aquariumfilter. Algemeen kunnen we maar liefst 5 filtersystemen van elkaar onderscheiden gaande van de binnenfilter en externe filter tot de sponsfilter, de hang on back filter en de, misschien minder bekende, trickle filter. Zoals verwacht zal elk type filter voor- én nadelen met zich meebrengen en een minder goede dan wel betere oplossing zijn in combinatie met een bepaald aquarium.
Zo kan de budgetvriendelijke binnenfilter, vaak bijzonder compact en licht van gewicht, een degelijke oplossing bieden in combinatie met kleinere aquaria. Echter blijken ze in de praktijk behoorlijk wat lawaai te produceren wat door velen bijgevolg als storend ervaren wordt. Juist om die reden wordt, eveneens voor kleine aquaria, aangeraden om te kiezen voor een externe filter of potfilter. Dergelijk type filter wordt aan de buitenkant van het desbetreffende aquarium gemonteerd en zou je, indien gewenst, iets of wat kunnen wegmoffelen in de aanwezige aquariumkast. Deze filtersystemen zijn bijzonder krachtig en doen precies wat ze moeten doen, echter zijn ze iets duurder in de aankoop in vergelijking met de binnenfilters.
Eveneens geschikt voor de kleinere aquaria zijn de zogenaamde “hang on back” of “hang on” filtersystemen alsook de sponsfilters, bij voorkeur, ter hoogte van de achterkant van het aquarium worden gemonteerd. Ze worden gekenmerkt door een relatief rustige uitstroom en zijn zo goed als geluidloos. Jammer genoeg worden ze als minder krachtig beschouwd in vergelijking met de voorgaande 2 oplossingen.
We sluiten het rijtje af met de trickle of vijverfilter die bedoeld is voor gebruik in grote aquaria en/ of binnenvijvers. Ze zijn bijgevolg een pak krachtiger en worden bij voorkeur, aan de onderkant van het aquarium gemonteerd. Kortom, er bestaan wel degelijk heel wat mogelijke filtersystemen waarmee je het aquarium zo goed mogelijk kunt onderhouden.