logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Zeven Magiërs, Caro King

Nin had nooit echt van woensdagen gehouden, maar deze spande de kroon. Toen ze deze woensdag wakker werd, ontdekte ze dat de regen met bakken uit de hemel kwam en dat haar broertje had opgehouden te bestaan.

Volg Nin op haar reis door het fantastische land van de zeven magiërs op zoek naar Toby. Zal ze haar oude leven ooit nog terug kunnen krijgen?

Zeven Magiërs is het debuut van Caro King, en wat een fantastische stempel heeft ze hiermee gezet! Het boek vertelt het verhaal van Nin, een kind dat gekidnapt wordt door een BM, een Boeman. Boemannen hebben als ’taak’ om kinderen te kidnappen en mee te nemen naar een soort parallelle wereld, om ze over te dragen aan de lugubere Meneer Nurx. Bij dit kidnappen wissen de boemannen het geheigen van de dierbaren van het gekidnapte kind. Bij het kidnappen van Toby is dat echter misgegaan: ze zijn Nin vergeten! Zij is dus de enige die weet dat haar broertje ooit bestaan heeft. Als de boeman vervolgens voor haar terugkomt, laat ze dit niet zomaar gebeuren: ze weet aan de boeman te ontsnappen en besluit Toby te gaan zoeken in de parallelle wereld.

Deze wereld is een fantastische: hij is ontstaan uit de fantasie van de mensen. Niet alleen uit de mooie fantasie, maar ook vooral uit de angsten en spookverhalen. Hierdoor is er werkelijk niets wat hij lijkt. Gelukkig wordt ze bijgestaan door Jonas, een jongen die jaren geleden ook is gekidnapt en aan de greep van zijn Boeman is ontsnapt. Hij kent het land goed en is een prima gids voor Nin in deze gevaarlijke en verraderlijke wereld..

Dit gegeven doet al snel vermoeden dat het een dertien-in-een-dozijn verhaal is. Het tegendeel is echter waar. De verhaallijn zit complex in elkaar, de karakters worden goed uitgediept en ook de gevoelens en het verleden van ieder karakter speelt een rol in het geheel. Zo wordt zelfs de uiterst slechte Meneer Nurx nog aan het woord gelaten, en krijg je als lezer inzicht in zijn gedachtegang en gevoelens. Tot schrik merkte ik op dat ik hem nog begreep ook! Zelfs de Boeman die Nin moest kidnappen en naar haar ondergang moest brengen wordt een begrijpelijk karakter in het verhaal. In zijn geval niet alleen vanwege zijn achtergrond en beredeningen, maar hij speelt ook een belangrijke rol in het verhaal: hij veranderd namelijk langzaamaan van een slechterik in iemand die na gaat denken over zijn rol in het imperium van meneer Nurx…

Het hele verhaal is afwisselend spannend, aangrijpend, humoristisch en zelfs gruwelijk, waardoor je alsmaar door wilt lezen: wat gebeurt er op de volgende bladzijde? Zo gebeurt er nog heel wat. Natuurlijk komt het verhaal van de zeven magiërs aan bod, en wat zij allemaal hebben gedaan, het lot van de fantasiewereld, de gruwelijkheden die zich in het land afspelen, de historie, waardoor je na het lezen van het boek een enigszins onvoldaan gevoel krijgt: hoe gaat het verder? Waar is deel 2? Jammer genoeg moet die nog geschreven en vertaald worden… maar als het enigszins lijkt op dit boek zal dat het wachten zeker waard zijn.

Zeven Magiërs, Caro King
Kluitman / Abimo, oktober 2010, 384 pagina’s, hardcover.
Prijs: 14,95 euro. Leeftijd: vanaf 10 jaar. ISBN: 9789059326736


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Lees ook onze recensie over deel 2: Recensie: Het magische duister, Caro King

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.