logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Wobble, Identity Games


Wobble is het nieuwe behendigheidsspel voor alle leeftijden. Het rollende balletje op het altijd bewegende speelbord zorgt voor groot speelplezier. Ieder kind van 6 tot 99 jaar kan de Wobble spelen. Het spel draait om concentratie en plezier. Dat maakt Wobble uniek en bijzonder. Binnen 1 minuut zijn alle spelers gegrepen door het spel. Doel van het spel is het balletje in de juiste gaten te krijgen door het plaatsen of verwijderen van de schijven op de rand. Wobble is zeer beweeglijk. Altijd anders, altijd boeiend, altijd leuk.

Wobble is een van de nieuwe spellen uit de stal van Identity Games. Een creatief bedrijf, dat weet waar de ideeën te vinden zijn: bij de mensen thuis! Zo is ook dit spel bedacht door een fervent speler, de trucker Ad Bruynzeel. Het spel zit eenvoudig doch briljant in elkaar. Het speelbord is geplaatst op een halve bol, die flink zwaar is. Iedere speler gaat aan een zijde van het bord zitten en plaatst daar willekeurig vier verschillend gekleurde pionnetjes. Daarna is het de bedoeling dat je het lichte balletje in de verschillende hoeken weet te manouvreren, in de volgorde waarin je spelletjes staan.

Het bord bewegen mag enkel middels verzwaarde fiches, die je op het bord mag plaatsen of verwijderen. Met een dobbelsteen wordt bepaald hoeveel fiches je mag plaatsen of verwijderen. Het bord zelf mag overigens niet worden aangeraakt: het plaatsen moet dus ook door ze te laten vallen (hard of zacht) en het verwijderen geschied middels een speciaal meegeleverd stokje.

Omdat je telkens afhankelijk bent van de zetten van de andere spelers is iedere beurt weer anders. Ook het plaatsen van de stenen gaat niet altijd even succesvol, wat tot grote hilariteit kan zorgen. Zodra je het spel eenmaal doorkrijgt wordt het pas echt leuk. Bereid je dus voor op een eerste twee langere spelrondes, waarna de spelduur wat zal inkorten, omdat je de kneepjes van het spel onder de knie gaat krijgen.

Het spel zit, nogmaals, briljant in elkaar. De regels zijn eenvoudig, het spel stuurt zichzelf. Hierdoor kun je je volledig richten op het plannen van je strategie en uitpluizen wat je het beste kunt doen: stenen verwijderen of plaatsen? En waar? De tactiek blijkt te schommelen tussen logisch nadenken en werken op je gevoel.

Door deze eenvoudige spelwijze is het ook goed te spelen voor jongere spelers, hoewel oudere spelers het voordeel hebben van het doorzien van de werking van de zwaartekracht en de werking van het bord.

Er zijn twee kleine minpunten te noemen: het spelbord moet in elkaar geklikt worden voordat je het kunt gebruiken, waarbij Identity Games meldt dat het schadelijk kan zijn om het weer uit elkaar te halen. Dat is natuurlijk geen probleem, maar: het past niet meer in de doos! In de kast heb je dus een speelbord liggen waar je niets op kunt leggen, omdat de onderkant rond is. Een tweede minpuntje is het meegeleverde bewaarzakje. Een stoffen zakje had een luxere uitstraling gehad, en ook een breder zakje was toegankelijker dan het relatief smalle kunststof zakje wat is meegeleverd. Deze nadelen doen echter niets onder aan het spelplezier dat je aan dit spel zult beleven.

Wobble, Identity Games
Prijs: 24,99 euro. Oktober 2010. Leeftijd: vanaf 6 jaar.
Aantal spelers: 1-4. Speltijd: ongeveer 30 minuten.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.