logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Wiek! Leuntje Aarnoutse

Wiek woont met zijn moeder; zijn vader kent hij niet. Dat maakt niet uit. Wiek heeft namelijk een droomvader, die net als Robinson Crusoë op een onbewoond eiland is gestrand. Het is gewoon nog niet gelukt om terug naar huis te komen.

Op een dag staat er een man voor de deur met gekke puntschoenen en een basgitaar op zijn rug. Hij heeft een groot boeket bloemen in zijn handen. Al snel blijkt dat deze man Wieks vader is en in de verste verte niet op Robinson Crusoë lijkt. Het is een spannende popmuzikant, met de naam Frenk. Frenks komst gooit Wieks wereld flink door de war, zeker als blijkt dat hij nooit lang op één plek blijft.

Wiek! is een bijzonder boek. Waarom? Omdat het de eenvoud van het leven van Wiek zo goed samenvat. Niet zozeer de eenvoud ervan, want zijn wereldje zit stiekem best ingewikkeld in elkaar, maar op de manier waarop Wiek daar mee omgaat, hoe hij in het dagelijkse leven omgaat met zijn omgeving, vrienden en kennissen. Dat maakt het boek invoelbaar en herkenbaar. Of je het nu eens bent met de beslissingen van Maan (Wieks moeder) of niet, het is niet anders, en dat is in het dagelijkse leven ook zo. Net als bij gewone kinderen botst het natuurlijk ook regelmatig tussen hem en zijn moeder, met zijn juffen, tja, iedereen krijgt te maken met de nukken van Wiek. Juist daardoor ga je meeleven met een jongen wiens wereld op zijn kop wordt gezet door de komst van zijn vader, die vriendelijk en toch ook wat onvoorspelbaar is. Voor ouderen zitten er ook nog wel een paar dubbele bodems in het boek: zo drinkt Frenk wel erg veel biertjes, enneh… wordt er nu vertelt dat Maan en Oege (een buurman) eigenlijk een soort relatie hebben? Aan kinderen zullen deze signalen misschien compleet voorbij gaan, en dat is ook niet verwonderlijk. Door de verschillende avonturen en belevenissen laat je je snel meevoeren in het verhaal, dat ontzettend leuk is en vlot wegleest. De tekeningen van Doesjka Bramlage voeren je nog verder in het verhaal, omdat de personages hierdoor ook echt een fysiek gezicht krijgen.

Wiek! Leuntje Aarnoutse
Lemniscaat, mei 2010, 128 pagina’s, hardcover.
Prijs: 13,95 euro. Leeftijd: vanaf 8 jaar. ISBN: 9789047702474


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.