logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Wie, wat, waar? Goliath


Een gezellig en educatief familiespel. Verschillende thema’s zijn verbeeld en verwoord in de spelkaarten. Ieder kiest van die spelkaarten een plaatje dat zijn of haar tegenspeler of –speelster daarop moet raden. Met vragen waarop met ja of nee kan worden geantwoord, komt elke speler steeds dichterbij het te raden plaatje. Als je het juiste plaatje raadt, wat ook kan door vroegtijdig te gokken, heb je gewonnen. Als je verkeerd raadt, gaat een kans verloren en je beurt voorbij. Wie Wat Waar is uit te breiden met 1 sets van 4 dubbelzijdig bedrukte kaarten.

Doel van het spel
Probeer door het stellen van vragen zo snel mogelijk uit te vinden welk plaatje je tegenstander heeft gekozen.

Inhoud de doos:
Handleiding
2 speelborden
2 sets van speelbladen met 4 verschillende thema’s elk bestaande uit 24 plaatjes.
De thema’s zijn transport, wereldkinderen, vlaggen en dieren.

Wie, Wat, Waar is een leuk raad-en reageerspel, waarbij de kunst niet alleen zit in het stellen van de juiste vragen, maar ook van het stellen van de vragen op de juiste manier. Het blijkt namelijk lang niet zo eenvoudig om vragen te bedenken waar je enkel ‘ja’ of ‘nee’ op kunt antwoorden. Ook het wegstrepen van de juiste voorwerpen of dieren kan het nodige denkwerk vergen: welke raampjes moet je ook al weer dichtdoen? Het is duidelijk: in dit spel gaat het over communiceren. Niet alleen om het luisteren naar elkaar, maar ook zeker om het formuleren van de juiste vragen.

Het leuke aan dit spel zit hem in de kaarten: deze zijn herkenbaar, zonder dat je moeite hoeft te doen om namen te onthouden of te gericht te gaan zoeken. Aangezien beide spelers dezelfde kaart gebruiken zal daar de verwarring niet om ontstaan. Kinderen vanaf vier jaar zouden al wat gerichte vragen kunnen stellen, zeker als je wat voorbeelden geeft voor je aan het spel begint. Vanaf zes jaar kunnen ze helemaal los gaan, en zul je zien dat kinderen er een stuk meer bedreven in kunnen zijn dan je ooit bedacht had! Doordat er uitbreidingssets verkrijgbaar zijn hoef je overigens niet verlegen te zitten om nieuwe inspiratie: een paar nieuwe kaarten en je kunt weer lang vooruit. Dat trouwens niet alleen, want door de veelheid aan voorwerpen per kaart duurt het wel even voor je ze allemaal hebt gehad.

De kartonnen voorwerpkaarten moeten in een huis geschoven worden. Dit gaat redelijk soepel, totdat een kaart gebogen is of per ongeluk een keer gevouwen. Kan gebeuren natuurlijk, maar het zorgt voor een wat lastiger wisselen van de kaarten. De raampjes, huis en het luifeltje (dat er voor zorgt dat de tegenstander niet kan zien wat jouw keuze is geworden) zijn van hard plastic gemaakt, waarbij de raampjes aan twee punten scharnieren om ze open en dicht te kunnen maken. Dit gaat soepel en eenvoudig. Maak je echter per ongeluk een verkeerd raampje dicht, dan heb je als volwassene een redelijke kluif aan het weer openen van het venstertje zonder andere luikjes dicht te maken: kindervingertjes zijn hier in het voordeel.

Wie, wat, waar? Goliath
Prijs: 25 euro. 2007. Leeftijd: vanaf 6 jaar.
Aantal spelers: 2. Speltijd: ongeveer 20 minuten.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.