logo-liggend-wit-donkerblauw

Recensie: Wie slim wil worden moet lekker eten, Kyra de Vreeze

Iedere ouder vraagt zich wel eens af of zijn kind wel gezond genoeg eet. Hoe maak je een lunchpakket of tussendoortje dat je kinderen graag op school eten? En wat vinden zelfs lastige eters lekker? En hoe maak je het tegelijkertijd voedzaam en gezond?

In Wie slim wil worden moet lekker eten worden 25 producten besproken die populair zijn bij kinderen. Het boek geeft tips voor drukke ouders om hun kinderen in no time een evenwichtig hapje of drankje voor te schotelen. Al gaat het om producten waarvan veel mensen denken dat ze voedzaam zijn, de vraag blijft of dat ook klopt. Wat is er nu precies gezond en misschien niet zo gezond aan? Verder vind je in dit boek alternatieven en recepten voor de lunch en tussendoor. Ouders worden zodoende, hoe weinig tijd er soms ook voor is, in staat gesteld praktisch haalbare en gezonde keuzen te maken. Zo kun je goed geïnformeerd genieten van een kind dat lekker eet en lekker in zijn vel zit.

In Wie slim wil worden moet lekker eten wordt je haarfijn uitgelegd wat de goede en slechte eigenschappen zijn van bepaalde voedingsmiddelen. Dat zijn in de regel dingen die kinderen lekker vinden: van banaan tot pindakaas, van chocolade tot frisdrank. Maar ook rauwkost en vis komen aan bod, dingen die niet alle kinderen even lekker vinden. Het boek zorgt voor een soort vrijbriefje voor kinderen, door de goede elementen van deze voedingsstoffen aan te duiden. De negatieve kanten worden uiteraard ook belicht, vaak met een ‘advies’ voor een maximale hoeveelheid van deze middelen per dag of week. Hoewel er een enorme hoeveelheid wetenschappelijke informatie op je af wordt gevuurd, het hele boekje is tenslotte gebaseerd op voedingsmiddelentechnologie, heeft het absoluut niet die sfeer. Dat komt enerzijds door de vrolijke vormgeving, anderzijds door de leuke en persoonlijke manier waarop het boekje geschreven is. In het begin zul je merken dat je meteen op zoek gaat naar die dingen die je het lekkerst vind, simpelweg omdat je wil weten of je wel goed bezig bent (naar je kinderen of naar jezelf toe). Na deze soms confronterende ervaring nodigt het boek zeker uit tot verder lezen, en zul je zien dat lekker eten ook heel gezond kan zijn! Maar ook dat dingen waarvan je verwacht dat ze niet gezond zijn stiekem toch wel goede bouwstenen bevatten. Leuk, onderhoudend en vooral leerzaam: een tap dichter bij gezonder leven, simpelweg omdat je na het lezen van dit boekje gewapend bent met kennis.

Wie slim wil worden moet lekker eten, Kyra de Vreeze
Becht boeken, 2010, 150 pagina’s, paperback.
Prijs: 14,90 euro. ISBN: 9789023012917

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.