Buiten koken heeft de laatste jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Van het bereiden van een eenvoudige hamburger tot het serveren van complete maaltijden, alles gebeurt in de tuin. De barbecue is nog steeds de belangrijkste tool die hierbij gebruikt wordt. Weber’s barbecueën op houtskool en briketten is een onmisbaar boek als je de indrukwekkendste gegrilde lekkernijen op de picknicktafel wilt toveren. Het boek biedt heerlijke recepten voor vlees,vis en groente. Daarnaast helpt het boek, dankzij de vele nuttige tips, de barbecuer op weg de beste grillmaster van de buurt te worden.
Barbecueën en grillen is een boek dat nu, met het stralende zonnetje in de koude wintermaand, toch al een beetje begint te lonken. Zeker nu de plantjes hun nieuwe loten beginnen te tonen krijg ik al weer helemaal zin in het aansteken van m’n verzameling houtskool en briketten. Nu moet ik zeggen dat ik een absolute nieuwkomer ben op dit vlak. Zowel mijn ouders als mijn schoonouders zweren bij een elektrische variant, gewoon ‘omdat dat zo makkelijk is’. Tja, daar is wat voor te zeggen, maar een pan is ook verdraaid makkelijk. Daar doen we het dus niet voor. Vorig jaar heb ik dus de stoute schoenen aangetrokken en heb ik een houtskoolbarbecue aangeschaft. En een paar keer gebruikt, uiteraard. Met wisselend succes, want in mijn naaste omgeving was er verdacht weinig kennis in huis. Met dit boek met dat anders kunnen. Het mooi vormgegeven boek vertelt je alles over de schone kunst van het barbecueën en het grillen, vanaf het aansteken tot aan het bakproces zelf. Uiteraard komen er ook veel recepten voorbij, zodat je ook aan inspiratie en smakelijke hapjes geen gebrek zult hebben. Naast de vleessoorten, netjes gesorteerd op dier, komen ook groenten en bijgerechten voorbij, en zelfs een regiment aan nagerechten mag niet ontbreken, want ook daarvoor is de barbecue prima geschikt voor. Met deze diversiteit laat het boek zien dat je niet alleen prima vlees kunt bereiden, maar ook dat de vegetariër prima aan zijn trekken kan komen. De leuke en soms verrassende gerechten worden compleet uitgelegd, inclusief recepten voor zelfgemaakte sauzen, en geïllustreerd met mooie, grote foto’s. Lees voor gebruik eerst het laatste hoofdstuk: hierin staan een aantal basisvaardigheden die je niet mag missen. Het boek heeft mij al geraakt: ik kijk al weemoedig naar het raam: de zon wil wel, maar nu de temperatuur nog!
Webers barbecueën en grillen, Jamie Purviance
Kosmos uitgevers, juni 2010, 240 pagina’s, paperback.
Prijs: 19,95 euro. ISBN: 9789021548326
Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel. Online bestellen kan onder andere op:
Laat hieronder jouw reactie achter