logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Wat je als kok moet weten, James Peterson


Zowel de doorgewinterde hobbykok als de beginneling in de keuken staat regelmatig voor culinaire dilemma’s, van heel simpele vraagstukken zoals ‘hoe bak ik een ei?’ tot meer gespecialiseerde als ‘hoe bereid ik een artisjok?’.

Wat je als kok moet weten geeft antwoord op deze en bijna 500 andere vragen. De ruim 500 fullcolour foto’s laten zien hoe je stap-voor-stap te werk kunt gaan bij ieder probleem. Door middel van tips en trucs van professionele chefs en informatie over ingrediënten en technieken kan iedere kok zijn prestaties in de keuken verbeteren.

Wat je als kok moet hebben is Wat je als kok moet weten. Of andersom, dat mag ook. Dit boek mag echter niet in je keuken of in de omgeving daarvan ontbreken. Waarom? Omdat het 99% van de andere kookboeken aanvult, omdat het je vertelt hoe je dingen moet doen, waarom, en wat je moet doen als er iets misgaat. Klinkt cryptisch, misschien, maar het komt er op neer dat je in 484 tips, trucs, wetenswaardigheden en kennis over ingrediënten bijna ieder gerecht probleemloos moet kunnen bereiden. Na het lezen van dit boek en het uitproberen van de technieken, uiteraard. Nooit meer het smoesje ’tja, anders lukt het wel’ of ‘ik weet ook niet wat er mis is gegaan’. Nee, als gasten dit boek in de kast zien staan is het een kwestie van terug naar de keuken en lezen waarom het is mislukt, wat het ook is dat je uit pan of oven hebt getoverd, want van het raspen van een citroen tot het koken van de perfecte kreeft, van het kiezen van de juiste pan tot het maken van de perfecte taart: je leest het in dit boek. Is er een nadeel? Tja, dat is even zoeken. De plaatjes zijn duidelijk, de technieken zijn goed en eenvoudig omschreven, daar ligt het in ieder geval niet aan. Misschien dat er zo veel instaat, waardoor je soms afgeleid bent door een ander interessant artikel, of dat het zo’n dik boek is, waardoor je na een tijdje last krijgt van het omhoog houden. Een ander klein nadeeltje is de dikte van het boek en de strakke binding: om het goed neer te leggen moet je de rug op een paar plaatsen breken, iets dat boekenliefhebbers misschien niet al te graag doen. Daarentegen: het is een gebruiksvoorwerp, een boek dat je vaak uit de kast zult pakken om te lezen en na te slaan. Eigenlijk is het gewoon een stuk keukengereedschap!

Wat je als kok moet weten, James Peterson
Karakter uitgevers, 4 november 2008, 422 pagina’s, paperback.
Prijs: 19,95 euro. ISBN: 9789061128779


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Lees ook van dezelfde auteur: Bakken

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.