logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Verdwijnkind, Bies van Ede

Bies van Ede schreef een magisch verhaal over luidruchtige en stille kinderen, over ontevreden en gelukkige kinderen, en over kinderen die genoeg hebben en kinderen die altijd méér willen. Kortom: een boek voor kinderen die niet houden van doorsneeverhalen!

Jaap en Biko zijn broers, maar lijken totaal niet op elkaar. Jaap is luidruchtig en eist alle aandacht op, terwijl Biko nauwelijks opvalt. Biko wordt dan ook helemaal vergeten door zijn moeder: ze verlaat het ziekenhuis met maar één kind. Biko blijft alleen achter, tot hij wordt gevonden door een schoonmaker, een asielzoeker. Hij neemt de baby mee naar zijn ‘huis’, een garage die hij heeft ingericht met gevonden spullen. Daar groeit Biko op. Algauw blijkt hij over vreemde talenten te beschikken. Zo kan hij plotsklaps verdwijnen.

Biko raakt bevriend met Loekie, een meisje dat uit een lawaaiierig gezin komt en snakt naar rust en stilte. Die vindt ze bij Biko en zijn vader. Wanneer ze op een dag aan het spelen zijn, betrappen Biko en Loekie twee autodieven op heterdaad en hun leven neemt een onverwachte wending…

Verdwijnkind is een betoverend mooi en lief boek, waarin de kleine Biko wordt opgevangen door de Afrikaanse vluchteling Jabba, die boven alles een rustig bestaan wil. Het lieve en zorgzame karakter van Jabba wordt nog eens versterkt door het telkens terugkerende taal Tswangi, waarbij praten op zingen lijkt en klinkt als een merel. Door de gedachtegang van zowel Jabba als Biko te vertellen krijgt het verhaal een goede diepgang. Eenvoudig doch effectief, je weet direct waarom een waarheid verzwegen of verbogen wordt. Zowel Jabba als Biko hebben hun naïeve kanten, en vullen elkaar mooi aan.

Jabba, die in zijn leven al genoeg ellende heeft gezien, probeert Biko er zoveel mogelijk van af te schermen. Biko’s lieve, zorgzame wereld verandert vanaf het moment dat hij op school komt: de aanraking met de buitenwereld. Mooi is ook het contrast tussen de stille Biko en de schreeuwlelijk Jaap, zijn tweelingbroer, en de manier waarop de levens van Biko, Jaap en Loeki met elkaar verwoven zijn.


Recensie over Verdwijnkind

Verdwijnkind toont een mooi contrast tussen schreeuwerige en aanwezige kinderen, rustige, stille kinderen en iedereen die daartussenin zit, Loeki in dit geval, die uit een druk herriegezin komt maar verlangt naar de rust. De spannende wendingen verbreken de magie iets, maar vormen wel een mooie aanvulling en zorgen wel dat je door blijft lezen.

Score: 7


Verdwijnkind, Bies van Ede
Pimento kinderboeken, september 2010, 128 pagina’s, hardcover.
Prijs: 12,95 euro. Leeftijd: vanaf 9 jaar. ISBN: 9789049924379


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.