logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: uDraw, Nintendo Wii


Voor gameconsoles blijven accessoires maar van de lopende band rollen. Veel daarvan lijken natuurlijk op elkaar: wellicht gegoten in een ander jasje of in een ander thema vormgegeven. Een enkele keer om je een uniek item tegen. Zo ook het nieuwe uDraw van THQ. Zij introduceerden onlangs een accessoire, dat enkel en alleen voor de Nintendo Wii is ontworpen. Het is een heus tekentablet, waarmee leuk vermaak wordt gecombineerd met een flinke dosis creativiteit. Hierdoor ontstaan geheel nieuwe mogelijkheden om de gameconsole en opent het een creatieve wereld om spellen in de laten bewegen. In de VS bestaat de accessoire al geruime tijd, maar inmiddels is het ook overgeslagen tot het Europese continent.

Werkt het echter wel? Suggesties mocht een exemplaar uitproberen, en we gingen er dan ook eens lekker voor zitten, samen met mijn twee zoons. Het tablet wordt geleverd met uDraw Studio: een tekenpakket, waarmee je ook kleurplaten in kunt kleuren. Naast deze titel zijn er ook nog twee andere games speciaal ontworpen voor het tablet: Pictionary en Krabbel’s Grote Avontuur. Deze titels bespreek ik een andere keer. Voor nu gaat het voornamelijk om het tablet en de meegeleverde titel. Voor je begint moet je een controller verwerken in het tablet. hiervoor haal je het rubber beschermhoesje eraf, en schuif je het in een speciale opening. Voordat je dit doet moet je echter eerst nog een stekkertje aansluiten in de nunchuck-aansluitopening. Vervolgens laat de controller zich netjes wegzakken, en wordt het door twee rubber dopjes goed op zijn plaats gehouden. Onderin het prettig verzwaarde tablet vind je de pen: een ideale opbergplaats. Wil je hem tijdens het spelen even kwijt, dan kun je gebruik maken van een uitsparing in de bovenzijde van het tablet.

Doordat je een controller bij de hand hebt, beschik je direct over een redelijk aantal sneltoetsen. In de titel uDraw Studio kun je dan ook snel in-en uitzoomen of je penseelgrootte aanpassen. Ook handelingen ongedaan maken of opnieuw uitvoeren zijn in no-time gedaan. Om daadwerkelijk te tekenen heb je een drietal mogelijkheden: je kunt met de punt harder op het tablet drukken: zodra de punt iets wordt ingedrukt komt dit overeen met de A-knop van je controller. je moet hiervoor echter redelijk hard op de pen drukken, dat is niet altijd even prettig. Zeker niet als je echt gaat tekenen. Je kunt ook gebruik maken op een kantelbare lange knop op de pen: druk je op het voorste deel van de knop komt dit overeen met de A-toets van je controller, druk je op het achterste deel is dat de B-toets. Of – en dat heeft mijn voorkeur – je kunt gebruik maken van de knop van de controller. Zo kun je rustig tekenen en met de A-knop regelen of je een actie uitvoert of niet. Het potlood zelf is overigens zeshoeking, en redelijk groot, zodat het ook voor jongere kinderen goed vast te houden is. Het tekenvlak is solide genoeg en blijkt tegen een stootje te kunnen. Het is echter gevoelig genoeg om niet te veel druk te hoeven uitoefenen, en zeker in combinatie met de A-knop hoeven kinderen ook niet hard te drukken op de pen.

uDraw Studio is een leuke titel om mee te beginnen. Het geeft redelijk wat mogelijkheden: zo kun je tekenen en schilderen met verschillende materialen, zelf kleuren kiezen en snelpaletten samenstellen, maar ook gebruik maken van stempels en sjablonen, of lekker een kleurplaat inkleuren. Ook bij dit inkleuren kun je gebruik maken van verschillende tekenmaterialen, waarbij je met de B-knop in een uitgebreid menu komt, of met een ‘paintbucket’ vlakken ineens inkleuren. Gemaakte tekeningen kunnen worden opgeslagen en worden bekeken. Leuk is ook de mogelijkheid om te kunnen zien hoe de tekening of kleurplaat is ontstaan, omdat je een filmpje hiervan terug kunt zien. De tekeningen worden overigens opgeslagen op de SD-kaart van je Wii. Hierdoor kun je ze altijd op je computer bekijken en uitprinten. Erg leuk voor (jonge) kinderen, het hele principe is wennen, en het blijft een console (met een pc heb je meer sneltoetsen ter beschikking, hier moet je veel vanuit een menu werken), maar het is allemaal overzichtelijk en logisch, en voor de mogelijkheden van de Wii heb je bijzonder veel opties ter beschikking: niets zal je creativiteit nog in de weg hoeven staan!

uDraw met uDraw Studio, Wii
THQ. Leeftijd: vanaf 3 jaar. Prijs: 79 euro

Games koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.