logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Time Timer


“Hoeveel tijd hebben we nog?” Is een veel gestelde vraag. Verstreken tijd is een abstract begrip, dat moeilijk te begrijpen is en nog moeilijker te beheren. Klokkijken is dan ook erg lastig, zeker omdat het vaak onduidelijk is wat het ‘nulpunt’ is. Het beheren van tijd is voor veel kinderen de eerste stap naar zelfstandigheid. Het is daarom belangrijk het begrip verstreken tijd duidelijk te begrijpen om het efficiënt gebruiken van tijd te bevorderen.

Om een Time Timer goed te kunnen gebruiken hoef je niet op een traditionele klok te concentreren en deze te begrijpen. Je ziet en “voelt” tijd verstrijken wanneer de rode schijf van de Time Timer aanschouwelijk maakt hoeveel tijd er nog over is.

Om de Time Timer aan te zetten beweeg je de rode schijf tegen de klok in naar de gewenste tijd. De rode schijf verdwijnt wanneer de tijd verstrijkt, totdat de rode schijf geheel verdwenen is. De rode schijf kan heen en weer bewogen worden zonder dat het mechanisme beschadigd wordt, maar uiteraard verlengt voorzichtige behandeling de levensduur van de Time Timer. Ter illustratie staan er vijfers op vermeld van 0 tot en met 55: in totaal is er een uur in te stellen op het mechanisme.

De Time Timer werkt ontzettend goed. Ik heb het in een thuissituatie ingezet om bepaalde activiteiten (televisie kijken, computeren) in te stellen, maar inmiddels vinden de kinderen het zo’n prettig hulpmiddel, dat zelfs mijn jongste zoon (ruim 2,5 maanden oud) het af en toe inzet om een bepaalde ’tijdsprestatie’ neer te zetten. Zo wil hij soms dat de Time Timer wordt ingezet als hulpmiddel voor het naar bed toe gaan, zodat hij hoort wanneer hij naar bed moet en kan zien hoe lang hij nog ongeveer kan spelen. het besef wordt hierdoor versterkt. Bij onze oudste zoon zijn we begonnen met een stukje begripsvorming, en hebben we de termen ‘kwartier’ en ‘half uur’ ingezet. Hoewel de cijfers tegen de klok in zijn opgenomen is het hem wel wat duidelijker geworden, mede dankzij het feit dat de urenwijzer en een secondewijzer ontbreken.

De Time Timer zijn in drie varianten verkrijgbaar: groot (30 x 30cm), medium (18 x 18cm) en small (7,5 x 7,5cm). De eerste twee zijn neer te zetten, maar ook op te hangen. De laatste is voorzien van een beschermende deksel, en kan dus makkelijk worden meegenomen. Als hij is opengeklapt fungeert de deksel bovendien als standaard.

Time Timer
RoboToys, Leeftijd: vanaf 2 jaar. Prijs: 37,50 euro (klein), 42,50 euro (middel), 56,50 euro (groot)

Ga direct naar Time Timer op BOL.com.

Lees ook: Recensie: Hand- en vertelpop tovenaar

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.