logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Tijgerlelie, Danique Gimbrère en Anne Swartjes

Carter Johnson, 18 jaar oud, heeft het allemaal: populariteit, uiterlijk en een school vol medeleerlingen die hem bewonderen. Genietend van zijn positie in het middelpunt van de belangstelling gaat hij grappenmakend en zelfverzekerd door het leven, totdat de adembenemend knappe nieuwkomer Lily Jones zijn pad kruist. Wanneer Lily de perfecte wereld van Carter omver dreigt te werpen, doet Carter zijn uiterste best om dit te voorkomen. Als blijkt dat dit nergens voor nodig is, gaat Carter op zoek naar de ware reden van Lily’s gedrag en ontdekt dat zij een vreselijk geheim met zich meedraagt. Een geheim dat zijn leven voorgoed zal veranderen.

In Tijgerlelie maken Danique Gimbrère (1993) en Anne Swartjes (1993) hun schrijversdebuut. De beide dames verslinden naar eigen zeggen van jongs af aan al boeken, waarbij Danique zich bovendien bezigt met het schrijven van gedichten, welke ze op internet publiceert. Samen bedachten ze dit verhaal, verdeelden de rollen en begonnen met het project Tijgerlelie, met dit boek als fantastisch resultaat. Want je ziet werkelijk nergens aan af dat het door onervaren schrijvers is geschreven. Integendeel, veel boeken die ik onder ogen krijg kennen een minder prettige leesstijl, minder rijke vocabulaire en bovendien saaiere verhaallijnen. In dit boek vind je van dit alles niets terug: het principe is zeker origineel, er zit enorm veel vaart in en je wordt van de ene gebeurtenis naar de andere geslingerd. Het verhaal speelt zich af in Engeland, de schrijfstijl heeft meer weg van een Amerikaanse glamourstijl. Van het ene extreme naar het andere, als ware het een mengeling tussen een Hollywood blockbuster en een van de vele dagelijkse soapseries. Soms doet het voor een eenvoudige Hollandse lezer als ikzelf dan ook iets over-the-top aan, maar als je eenmaal in het boek zit laat je je hierdoor wel makkelijk meeslepen. Soms blijkt ook wel dat het boek door een vrouwenhand geschreven is: het makkelijke karakter merkt heel wat zaken op die voor een norale tienerjongen compleet onopgemerkt zouden blijven (spreek ik uit ervaring). Ik denk niet dat veel jongens zich bewust zijn van mascara of eye-liners, en zich ook niet zo druk maken over de kleur van hun overhemd. Dit wijst wel weer op het oog voor detail dat de dames hebben. Het is een spannend boek, met een lichte science-fictiontwist erin verwerkt, waarbij je vanaf de eerste ontmoeting tussen de beide hoofdpersonen al bezig bent: wat zou er aan de hand zijn? Langzaam maar zeker vallen deze stukjes dan ook in elkaar, tot aan de ontknoping, aan het einde van het boek. gelukkig laat Tijgerlelie je ook niet afvragen hoe het verder gaat, dankzij de epiloog.

Tijgerlelie, Danique Gimbrère en Anne Swartjes
Ghering books, oktober 2010, 208 pagina’s, gebonden en paperback.
Prijs: 16,95 / 24,95 euro. Leeftijd: vanaf 14 jaar. ISBN: 9789078839095


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.