logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: The Social Network

The Social Network van David Fincher is het ongelofelijke verhaal over een geniale nerd die een revolutie ontketent op het gebied van menselijke interactie, voor deze generatie, en misschien wel voor altijd. Deze film, doorspekt met onverwachte humor, gaat over de oprichting en het enorme succes van Facebook en de strijd die daarna ontstaat tussen de eigenaars. Dankzij het messcherpe en complexe script van Aaron Sorkin en briljante rollen van Jesse Eisenberg, Andrew Garfield en Justin Timberlake, laat The Social Network zien hoe een idee de samenleving verandert en de vriendschap van de bedenkers kapot maakt. De film gaat overigens niet zozeer over de impact op de wereld, hoewel die natuurlijk wel aanwezig is en de aanleiding tot alle conflicten, maar eerder over de conflictsituatie tussen de diverse partijen en vooral over hoe eerste oprichter Mark Zuckerberg daar tegenaan kijkt en mee omgaat. Mark Zuckerberg wordt hierbij wat typisch neergezet. Ik ken de beste jongen verder niet, maar vanuit de film komt hij over als ofwel licht autist ofwel hoogbegaafd en buitengewoon arrogant en autoritair. Hierdoor is de film wat moeilijk te doorzien: voor beide genoemde standpunten zijn namelijk genoeg aanwijzingen te vinden. Hierdoor komt Mark wat lastig door op je als kijker en kent de film soms wat strubbelingen. The Social Network staat in het eerste deel ook bol van de flashbacks (vanuit een rechtzaaksituatie), die later ineens plaats maken voor een normale chronologische indeling, dat vergt wat aanpassingsvermogen.

The Social Network geeft echter een mooie kijk achter de schermen en naar de historie van Facebook, één van de meest succesvolle initiatieven van de afgelopen jaren. De film verloopt snel en kent veel wendingen en zijlijnen, waardoor het boeiend blijft, ook voor diegenen die niets met de ICT-wereld hebben (of zelfs Facebook kennen, mochten die mensen nog rondlopen op aarde). De spelers zetten hun rollen met verve neer, en zijn lekker op elkaar ingespeeld. Hierdoor komt de film goed en waarheidsgetrouw over: het zou zo maar een goed geknipte documentaire kunnen zijn.

Inmiddels is de film winnaar van 4 Golden Globes, 3 Oscars, is hij genomineerd voor 8 Academy Awards en werd hij uitgeroepen tot Beste Film door de Los Angeles Film Critics Association, de New York Film Critics Circle en de National Board of Review. David Fincher (Director) en Aaron Sorkin (writer) verzamelen voor The Social Network een keur aan acteurs die model staan voor de nieuwe generatie: Jesse Eisenberg, Andrew Garfield, Justin Timberlake, Armie Hammer, Max Minghella en Rooney Mara. Zowel op de DVD als op de Blu-ray Disc vind je uitgebreid bonusmateriaal terug. Zo zijn er audiocommentaren met regisseur David Fincher, schrijver Aaron Sorkin en de cast. Een andere boeiende extra is de vierdelige documentaire How Did They Ever Make a Movie of Facebook? Kijkers kunnen ook de muziek van de film nader bekijken via een conversatie met componisten Trent Reznor en Atticus Ross.

The Social Network, Sony pictures home entertainment

Tijdsduur: 115 minuten, Drama.
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Verkrijgbaar op: DVD (ca. 15 euro), Blu-ray (ca. 20 euro)

Deze film bij: Officiële filmwebsiteBol |  Free Record Shop

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=lB95KLmpLR4]

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.