logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Stabilo Easy: Ergonomisch schrijven

Dat schrijven een intensieve aangelegenheid is weet iedereen. Denk maar eens aan de collegezaal, waar je druk aantekeningen maakte. Had ook jij niet last van verkrampte handen na een krap uur schrijven? En dan was je nog niet eens continu aan het schrijven! Vaak komen deze klachten door het verkeerd hanteren van je schrijfgereedschap, of het verkeerde pen of potlood. Een goed gereedschap is het halve werk, zo veel is zeker. Stabilo heeft een lijn ontwikkeld, specifiek aangepast op de ergonomische eisen van iedere leeftijdsgroep.

Een goede schrijfhouding begint bij de basis, wanneer de kinderen beginnen met het leren schrijven. Voor kinderen van ongeveer 5 jaar begint het al te kriebelen: de drang om zelf te kunnen schrijven. De STABILO EASYergo 3.15 is een vulpotlood, omdat het voor deze kinderen vaak nog wel lastig is om slechts een beperkte druk uit te oefenen om de pen. De vorm van de pen is volledig aangepast aan de kinderhand, wat inhoudt dat er drie uitsparingen te vinden zijn op het heft van de pen. Na de relatief dikke pen wordt het uiteinde snel dunner, waardoor hij goed vast te houden is. Wat direct opvalt is het lichte gewicht, je hoeft vrijwel geen kracht uit te oefenen om de pen goed vast te houden. Voor kinderen is het wel even wennen. Veel kinderen zijn wel bekend met driehoekige stiften of potloden, waar ze toch nog wat vrijheid hebben om hun vingers neer te leggen: bij deze pennen worden ze op een natuurlijke wijze in een correcte houding gedwongen, waardoor ze de pen goed ‘moeten’ vasthouden. Uiteraard is er ook een puntenslijper en een erg mooi vormgegeven gum beschikbaar. Naast dit vulpotlood met een dikke, nagenoeg onbreekbare HB stift is er ook een potlood met een dunnere vulilng verkrijgbaar, de STABILO EASYergo 1.4, voor de leeftijd 7+. Alle ergonomische producten, dus ook deze twee varianten, zijn verkrijgbaar in een linkshandige en een rechtshandige variant.

De eerste echte pen is de STABILO EASYoriginal, geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Het leuke van deze pen is dat het alle voordelen combineert van een vulpen en een rollerpen. Dat houdt in dat de pen navulbaar is, maar ook dat je vloeiend kunt schrijven (rollerpennen haperen nog al eens) en dat de inkt uitwisbaar is. Met een speciale Eraser-stift kun je schrijffouten eenvoudig corrigeren, dat moet zorgen voor wat extra vertrouwen tijdens de eerste stappen in het schrijfonderwijs! Bovendien vervang je met iedere vulling ook de punt: is er dus wat te hard gedrukt of is de punt beschadigd, dan begin je weer gewoon met een schone lei. Bij iedere pen worden drie vullingen meegeleverd. Ook bij deze pen is het kenmerkende element het handvat. Het rubber deel aan de pen kent hier nog slechts twee uitsparingen, waar de EASYergo er nog drie kende. Bovendien zijn deze uitsparingen echt specifiek vormgegeven voor de duim en de wijsvinger, waardoor de pen zich nog maar op een enkele manier vast laat houden. het gewicht, de vormgeving en de inkttechniek zorgen ervoor dat je nauwelijks druk hoeft uit te oefenen om te schrijven. De rubber grip draagt hier ook aan bij: deze biedt genoeg weerstand, waardoor de pen niet wegglijd tijdens het schrijven. Dat is in het begin wel even wennen als ervaren schrijver, maar voor kinderen moet het ook een openbaring zijn: je hoeft alleen maar je hand te bewegen, niet te drukken! Door de kromming in de vorm van de pen valt deze perfect in de kinderhanden van deze leeftijd. Ook deze pen is zowel voor links- als rechtshandigen beschikbaar, in vijf trendy kleuren. Naast de koningsblauwe vulling is er ook zwart en rood verkrijgbaar, en een fijnere schrijfpunt voor dunnere lijnen in de kleur koningsblauw.

Voor kinderen vanaf 12 jaar (en volwassenen) is er de STABILO EASYgel. Het is belangrijk om goed te kijken naar de leeftijdsaanduiding op de verpakkingen, omdat de pennen aangepast zijn op de fysieke verschillen binnen deze leeftijdscategorieën. Deze pen is dus het ‘eindstadium’ binnen de Stabilo EASY-productrange, en is geschikt voor iedereen die vaak en veel schrijft. De pen heeft weer drie uitsparingen, net als de beginnerspen. De pen ligt (na even wennen, want ook ik hield pennen niet goed vast) heel erg fijn in de hand, en zorgt door zijn vormgeving automatisch voor een goede schrijfhouding. Ook hier zorgen de vorm van de uitsparing en de weerstand die het rubber geeft voor een lichte schrijfsensatie. Dankzij de vulling schrijft de pen heel erg licht: hij laat zich bedienen als een balpen, maar verspreid de inkt als een fineliner, dit dankzij de gel inkt van de pen. Zonder vlekken, en zonder dat je hard hoeft te drukken of last hebt van een haperende pen. Een ander voordeel is dat je de pen na kunt vullen met de EASYgel vullingen (in drie kleuren). Dankzij de handige clip kun je de pen bovendien altijd bij je dragen. Nooit meer verkrampte vingers dus!

STABILO EASYcolors zijn een discipline apart: (kleur)potloden die speciaal zijn aangepast naar de ergonomische eisen van links-of rechtshandige tekenaars. Door de uitsparingen in het hout, die zijn afgewerkt met een anti-slip coating, wordt het al snel een spelletje om het potlood op een juiste manier vast te houden. Het enige dat je eigenlijk hoeft te zeggen is dat in ieder gaatje een vinger moet liggen, en vervolgens vogelt het kind het al snel uit. Even laten wennen en experimenteren, en je zult verstelt staan van de veranderingen in schrijfhouding en de resultaten die het kind dan ook levert, want na enig oefenen is mijn ervaring dat kinderen nauwkeuriger te werk zullen gaan. Het gele of rode uiteinde geeft overigens aan of het gaat om een potlood voor links- of rechtshandigen. Daarbij kleurt het potlood ook nog eens fantastisch, het geeft zonder al te veel druk al mooie en intense kleuren af, en daar gaat het de kinderen natuurlijk om. De potloden zijn in twaalf kleuren verkrijgbaar, en natuurlijk een normaal grafiet potlood.

Deze producten bij: Stabilo website en zijn te koop in verschillende winkelketens, zoals Bruna, V&D, de Bijenkorf, the Read Shop, Primera, AKO, Libris. Meer over tekenen en kleuren met Stabilo lees je in deze recensie.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.