logo-liggend-wit-donkerblauw

Recensie: Spongi

Spongi laat zich het beste omschrijven als een lichtgewicht klei, dat je kunt vormen, uitrekken en dat zelfs kan stuiteren. Bovendien kun je het drogen, gewoon in de lucht, waarna je er mee kunt spelen. Dat vertelt de verpakking ons. Nu eens uitproberen in de praktijk!

En dat is een vreemd begin: het voelt vreemd licht aan, en ook de structuur van de klei is heel anders dan dat van gewone klei. Het laat zich goed vormen, en blijft daarna goed in model staan. Je kunt er ook heel mooi vormpjes mee maken met mallen uit je eigen kleicollectie. Als de Spongi echter wat warm wordt door veel kneden wordt hij ook wat kleveriger: hierdoor is de klei lastiger uit fijnere mallen te halen. De resultaten van een mal zijn echter heel erg gedetailleerd. Met de meegeleverde voorwerpen (in ons geval wielen, ogen, monden en wat drakenvleugels) is er snel een bevredigend resultaat. Zelfs zo bevredigend dat het ‘drakenvliegtuig’ gedroogd moet worden. Mooi, kunnen we dat ook meteen uitproberen! Maar eerst nog wat verder experimenteren. De klei zou zich namelijk heel goed met elkaar vermengen. We proberen rood met geel. “Welke kleur wordt dat?” vraag ik vol enthousiasme en hoop: en jawel, “oranje” volgt, zowel uit de monden van de kinderen als van de klei in mijn handen, dat zich probleemloos en snel met elkaar vermengt in zijn nieuwe kleur.

Het drogen gaat ook snel en eenvoudig: een nachtje op de tafel en je hebt een gedroogd exemplaar. Dit wordt overigens niet hard, maar is beter te omschrijven als een hard schuim: niet kneedbaar of vervormbaar, maar je kunt er nog wel in knijpen. Hierna vormt het zichzelf dan weer terug in zijn eerder gegeven vorm. Niet te hard drukken of trekken, want anders scheurt het, dat is wel een nadeel. Ik heb geprobeerd om uitgeharde klei (na een nacht) weer zacht te maken: dat kan, met wat water en veel kneden, maar het wordt niet meer zo soepel als voorheen: er blijven wat klontjes in achter. Wil je hem écht hard en onkneedbaar laten worden moet je hem minstens een volle dag laten uitharden. Gelukkig zijn er navulsets verkrijgbaar, zodat de kinderen zonder problemen wat voertuigen of wezens hard kunnen laten worden. Als je het iedere keer netjes luchtdicht verpakt en ze af en toe een druppeltje water voert kun je er natuurlijk veel langer mee doen. Erg leuk speelgoed, dat soepel te kneden en te vormen is.

Spongi
Upper Deck. Leeftijd: vanaf 4 jaar. Prijs: vanaf 3,99 euro

Speelgoed en spellen koop je bij:

Lees ook: Recensie: Moon Dough, de klei die niet uitdroogt

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.