Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:
Recensie: Ratjetoe, Marion Everink
Waarom heet een kir eigenlijk zo en komt la sauce hollandaise echt uit Nederland? Wat is un poisson d’avril en waarom kijken Fransen vreemd wanneer je ze uitnodigt voor une gourmette? Is het nou wel of niet netjes om amuse gueule te zeggen? De Franse keuken kent niet alleen veel gastronomische verrassingen, maar ook heel wat culturele en taalkundige geheimen, die in Ratjetoe worden onthuld.
Ratjetoe is dan ook eigenlijk geen kookboek te noemen, maar eerder een taalgids. Of eerder een toeristisch informatieboek? Eigenlijk voor iedereen die aan Frankrijk verknocht is: het boek rept namelijk niet alleen over de taaltechnische aspecten van gerechten en ingrediënten, maar vooral ook over de gebruiken en tradities die verbonden zijn aan de Franse keuken. Daarmee kun je natuurlijk wel de blits maken, en vooral ook breken met die rare Nederlandse gewoontes die hier zo zijn ingebakken. Wil je dus echt een keer chique dineren? Dan is dit een goed boek voor jou! Maar ben je ook gewoon nieuwsgierig naar de achtergrond van veel gerechten? Ook dan raad ik je zeker Ratjetoe aan. Of wil je je verstaanbaar kunnen maken in Frankrijk, maar vind je die taalgidsjes maar niets, omdat je eigenlijk alleen van restaurant naar delicatessezaak loopt? Dan kún je niet zonder dit boek, de ultieme vraagbaak voor de échte Franse cuisine. Een echte culinaire reis naar Frankrijk, vol knipogen, valkuilen en anekdotes over gerechten en dranken. Bovendien is het mooi geïllustreerd met prachtige foto’s en grappige illustraties, waardoor het hele boek een licht karakter houdt.
Marion Everink woont met man en kinderen al vele jaren in Frankrijk. Ze schrijft en vertaalt. Van haar hand verschenen eerder Meer sjans met Frans!, Da’s nou Frans! en Luister eens Frans (audio-boek). Meer informatie op www.marioneverink.eu of voor andere taalwetenswaardigheden: http://meer-sjans-met-frans.blogspot.com.
Ratjetoe, Marion Everink
Scriptum, september 2010, 160 pagina’s, hardcover.
Prijs: 24.50 euro. ISBN: 9789055947409
hoi het zijn lekkeren resepten ratatoe heeeeerlijk
samakelijk eten dan maar
groetjes
xxx