logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Pop-up boek: Een giraf kan niet dansen, Giles Andreae, Guy Parker-Rees

In het midden van het oerwoud
was het eens per jaar groot bal,
dan kwamen alle dieren dansen
op het dier-dans-festival.

Behalve Gerard de giraf, hij struikelt al over zijn eigen poten als hij gewoon loopt! Gelukkig is er de krekel, die met zijn muziek bij Gerard de juiste snaar weet te raken. En wat blijkt?
Een giraf kan wel dansen.

Een giraf kan niet dansen is een aantrekkelijk en aanstekelijk verhaal over een giraf dat op zijn zachtst gezegd onzeker is over zijn danskunsten. Waarom? Tja. Hij schijnt kromme poten te hebben en te vallen als hij rent. Maar is dat dan ook een reden om niet te kunnen dansen? Gerard de Giraf vind van wel. Tot hij een keer op een nacht een wijze les krijgt van een krekel, die hem het geheim van het oerwoud leert. Hij leert Gerard luisteren naar de wereld en zijn omgeving, en de muziek die daarin te ontdekken is. Muziek waar wel degelijk op te dansen is, op Gerards geheel eigen wijze.

Naast dit verhaal, dat al enige tijd in ‘normale’ vorm verkrijgbaar is, heeft dit boek nog iets bijzonders: Paper Engineer Cortina Fletcher heeft haar kennis en kunde er op losgelaten, met spectaculaire resultaten: iedere pagina zit weer vol verrassingen en knappe staaltjes papierkunst. Het is op z’n zachtst gezegd indrukwekkend om te zien dat er een heuse giraffe uit het boek kan stappen, een sierlijke buiging kan maken of een achterwaartse salto. Alles echt bewegend, zelfs met kleine grapjes verwerkt in de prenten. Een klein nadeel hiervan is wel dat het eerder een kijkboek wordt voor de kleinsten: het technische systeem is niet helemaal veilig voor de sterke kinderhandjes. Niet dat dit erg hinderlijk is, zij zullen ook zeker graag enkel toekijken naar het spektakel van dit ’toverboek’, zoals mijn jongste zoontje het treffend verwoorde.

Een giraf kan niet dansen, Giles Andeae, Guy Parker-Rees
Zirkoon, september 2009, 16 pagina’s, hardcover.
Prijs: 15,95 euro. Leeftijd: vanaf 3 jaar. ISBN: 9789052474311


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.