logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Pirateneiland, Harmen van Straaten

‘Houd de dief!’
Slim heeft net een stuk kaas gepikt.
Hij moet zich snel verstoppen,
anders krijgen ze hem te pakken!
Slim rent langs de haven
en springt over de kabels van de boten.
Van sommige wapperen de zeilen al.
Kon hij maar met zo’n boot mee…
Weg van het weeshuis,
waarvan hij is weggelopen.
Slim ontsnapt aan zijn achtervolgers en verstopt zich aan boord
van een schip. Op naar het avontuur!
Alleen… op zee wemelt het van de piraten, die allemaal op zoek
zijn naar de schat. Maar Slim heet niet voor niets Slim! Samen met
zijn vrienden Wezel en Storm is hij de piraten te slim af.

Pirateneiland is een boek van Harmen van Straaten. Harmen is vooral bekend vanwege zijn leuke, kleurrijke illustraties van pen en waterverf, die de nodige nonchalance uitstralen. Ook schrijft hij verdienstelijk verhalen, zoals de Tim-reeks. In dit boek heet de hoofdpersoon Slim, die samen met zijn vriendjes Wezel en Storm de nodige avonturen beleven. Onbedoeld, want eigenlijk willen de weeskinderen Slim en Wezel een ellendig en kort leven in een kolenmijn ontwijken. Slim wordt echter ontvoerd door piraten, waarbij hij in het bezit komt van een schatkaart. Na een spannend avontuur weet hij dit schip te ontvluchten en komt hij weer bij Wezel terecht. Hierbij komen ze onbedoeld op het schip waar Storm op werkt, welke gekaapt wordt door een paar piraten. Samen met de kapitein, de kok, Wezel en Storm wordt Slim overboord gezet, vlakbij het eiland op de kaart… en daar begint het avontuur pas echt!

Pirateneiland is een spannend boek, waarbij er weinig ruimte is voor een romantische weergave van het piratenbestaan. Angst, kielhalen en rottende tanden komen aan bod. Harmen weet het echter netjes uit te drukken, zodat het niet echt eng of vulgair wordt. Spanning tot en met, met beeldende omschrijvingen van de avonturen die de jongens meemaken. het boek heeft niveau AVI E4 meegekregen, waardoor het geschikt is voor de wat meer ervaren lezers. Iedere zin staat op een nieuwe regel, bij de komma’s volgt automatisch een nieuwe zin. Hierdoor is het voor kinderen goed te volgen en lezen ze niet onbedoeld verder. Op iedere pagina staat een sfeervolle illustratie, soms op 1 pagina, soms onderin beide pagina’s of halverwege de pagina, als onderbreking van de tekst. Een mooi en spannend boek, echt voor stoere jongens.

Pirateneiland, Harmen van Straaten
Kluitman, september 2010, 95 pagina’s, hardcover.
Prijs: 12,50 euro. Leeftijd: vanaf 7 jaar. ISBN: 9789020682007


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.