Pac-Man is jarig en geeft een feestje op de Nintendo Wii! In ‘Pac-Man Party’ wordt de gele knakker alweer dertig jaar oud en dat wordt groots gevierd met leuke mini-games en lekkere taart. Wakka. Wakka. Wakka!
In ”Pac-Man Party’ beweeg je over één van de vele unieke speelborden, terwijl je punten verzamelt en meer dan 45 uitdagende mini-games speelt. Om het nog wat spannender te maken, kun je op strategische vakjes gebouwen plaatsen om meer inkomsten te genereren. Tot slot zorgen leuke power-ups als ‘Power Cookies’, waarbij je groter wordt en sneller over het spelbord beweegt, voor de nodige onvoorspelbaarheid!
‘Pac-Man Party’ heeft drie verschillende spelmodi. In de Story-modus krijg je kans om de speelborden in je eentje te verkennen, Mini-Game modus laat je direct de verschillende mini-games spelen en Party modus geeft multiplayer-plezier voor maximaal vier spelers waarbij je tegen elkaar kunt strijden om de winst. Als aanvulling op de party-gameplay bevat ‘Pac-Man Party’ ook de originele arcade-versies van Pac-Man, Galaga en Dig-Dug! Het beroemdste spelfiguur ter wereld geeft een feestje en jij bent uitgenodigd in ‘Pac-Man Party’!
Pac-Man Party Heb je je wel eens afgevraagd wat Pacman eet? Wat die rondjes zijn? Nou, dat zijn koekjes! Om dit spel gaat het dan ook om wie het eerst een bepaald aantal koekjes wint. Dat werkt als volgt. Het hoofdspel (de verhaalmodus) is het belangrijkste onderdeel van deze titel. Ik denk dat het zich het beste laat omschrijven als een mix van Monopoly en Landveroveraartje: je wereld (in de partymodus mag je zelf kiezen welke) is verdeeld in een speelveld met vakjes. Deze vakjes zijn in het begin leeg, met uitzondering van een aantal speciale vakjes, een soort Kans-vakjes. Kom je op een leeg vakje, dan wordt daar een kasteeltje in jouw kleur op gezet. Heb je twee vakjes naast elkaar wordt het kasteel groter (Level 2), met drie vakjes naast elkaar heb je een Level 3 kasteel, et cetera. Passeer je de koekjesfabriek, geplaatst in het einde van de route, dan wordt er geteld hoe veel kastelen je op dat moment bezit. Dit bepaalt het aantal koekjes dat je erbij krijgt.
Maar er is meer: kom je op het kasteel van een tegenstander, dan volgt er een strijd om het kasteel, middels een van de 45 mini-games. Deze zijn leuk, erg leuk! Denk bijvoorbeeld aan een theekopjes-race in een wasbak, waarbij je water in het kopje van je tegenstander moet schieten om het te laten zinken, of een verfrace waarbij je zoveel mogelijk oppervlak in jouw kleur moet verven. Maar ook racen komt naar voren, en nog veel meer. Het is soms even puzzelen hoe een game werkt, maar meestal wijzen ze zichzelf. Jammer is wel dat je eerst met de aanwijzer op de OK knop moet richten, terwijl veel games verwachten dat je de controller op z’n zijkant houdt om hem of als klassieke controller te gebruiken of om ermee te schudden. Dat is even snel handelen, waarbij speler 2, 3 en/of 4 in het voordeel zijn omdat ze zich wat beter kunnen voorbereiden. Maar goed. Kom je op een kasteel van je tegenstander en win je de minigame, dan is het kasteel van jou. Meer bonuspunten dus bij de koekjesfabriek. Verlies je? Dan krijgt de eigenaar van het kasteel een aantal koekjes van jou! Meer voor hem, minder voor jou…
Het aantal vakjes dat je mag verspringen wordt ook aan de hand van minispelletjes bepaalt. Korte spelletjes, niet langer dan een seconde of vijf. Hiervoor moet je bijvoorbeeld pijltjes gooien op een roterend dartbord, een balletje laten vallen door een doolhof of gebruik maken van een een-armige bandiet. Hoewel je wel enige invloed hebt op de uitkomst is deze minimaal, dat zal duidelijk zijn.
De speluitleg is in het Engels, en redelijk kort. Dat zorgt ervoor dat je de eerste keer dat je een game speelt, even moet uitzoeken hoe het werkt. Ze zijn echter gemakkelijk te volgen, waardoor de leercurve erg stijl is: je kunt er zo mee overweg. Bovendien is het spel zo leuk, dat je het toch vaker wilt spelen. Je kunt ook alleen spelen, om te oefenen. Dat is handig, omdat de minigames toch een bepaalde vaardigheid eisen. En dan is iedere voorsprong meegenomen, want: alles voor koekjes! Als je alleen speelt, krijg je tegenstand van de computer. Die doet goed z’n werk, hoewel mijn Wii wel erg vaak een 8 als uitkomst had… maar dat zal wel toeval zijn geweest. Jammer is wel dat je alles te zien krijgt wat je bij een normale speler ook te zien krijgt: ook de twijfel bij het gooien, bijvoorbeeld. Dat is jammer en kost vrij veel tijd. Een ander minpuntje is de laadtijd: tijdens het laden van een minigame moet de Wii veel zoeken op de schijf. Dit zorgt voor het nodige geluid en duurt best lang. Bovendien hapert hierbij de achtergrondmuziek, wat misschien wel het meest storende is. Dat is het enige minpunt dat ik kan benoemen, wat een goed teken is natuurlijk.
Naast dit hoofspel zijn er talloze minigames die je los kunt spelen. Dit kun je samen met vrienden of familie doen, maar ook tegen de computer, op te oefenen. Handig, want het gaat uiteindelijk wel om de koekjes, en wie de meeste kastelen heeft krijgt de meeste koekjes, dat mag duidelijk zijn. Naast de minigame-modus kun je ook kiezen uit de Classic arcade-modus. Hier kun je drie oude games opnieuw beleven: Pac-Man, Dig Dug en Galaga. Stuk voor stuk verslavende games, die bewijzen dat games niet bijzonder ingewikkeld vormgegeven hoeven te zijn om verslavend en leuk te zijn. Voor de oudere generatie is het natuurlijk een trip down memory lane en een feest van herkenning. Een succesvolle aanvulling! Misschien zijn de games uit de Arcade nog wel moeilijker dan de leuke, speelse en humorvolle minigames, maar dat moet je zelf maar bepalen!
Pac-Man Party is een spel voor iedereen. Aan de ene kant heb je een leuk bordspel ter beschikking, dat een half uurtje in beslag zal nemen. Wil je kortere actie, dan kun je je geluk beproeven in de minigames, of die nu uit het spel zelf komen of uit de antieke arcadehallen. Succes gegarandeerd in de koude winteravonden!
Pac-Man Party
Namco Bandai, Platform: Wii, Leeftijd: 7+
Prijs: 39,99, Partygame, 1-4 personen
Games koop je online bij: