logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: O, o, octopus, Elle van Lieshout, Erik van Os, Mies van Hout


In een alleraardigst appartementje woonde ‘ns een octopus. Maar toen de octopus op een ochtend terugkwam van zijn dagelijkse zwemmetje, zat er zomaar een vreemdeling in zíjn appartementje.’O no!’ schrok de octopus. ‘Wat een staart!’

Bang vraagt de octopus zich af wat hij met die vreemdeling moet. De vraag gonst en golft door de zee. Alle dieren in de zee bemoeien zich ermee: Klieren! zeggen de kwallen. Rustig ademhalen, verzucht de rifbaars in zijn wrak. De koraalduivel zou de vreemdeling hapslikken, de vuurvis adviseert vuur te spugen, de zeenaald zou prikken en de koffervis zou gelijk zijn boeltje pakken en wegwezen. Alle dieren denken mee, zelfs de lantaarnvis laat zijn licht over de kwestie schijnen.

‘O!’ kreunde de octopus. ‘O, no!’
Zoveel verschillende vissen geven zoveel verschillende adviezen dat de octopus er zeeziek van wordt.

Wat nu?
Als hij de vreemdeling nu eens vriendelijk vraagt te vertrekken? Dan blijkt er iets heel anders dan gedacht achter de staart schuil te gaan… Alle dieren helpen mee deze dame los te trekken.

O, o, octopus is een leuk en spannend verhaal dat zich op de zeebodem van de oceaan afspeelt. Het bouwt de spanning bovenwel goed op, waarbij de diverse meningen en oplossingen van de dieren verschillende reacties bij de kinderen oplossen: de ene oplossing toont angst, de andere agressie: wat zou je kind doen? En kunnen ze zelf nog andere oplossingen bedenken? Leuk om te kijken hoe jouw kinderen er op reageren en welke oplossing zij zouden kiezen. Bovendien leren ze hierdoor dat er vele wegen zijn die naar een oplossing kunnen leiden. Het meest frappante van het verhaal is ook eigenlijk dat de octopus al in paniek is geraakt voordat hij wist wat er aan de hand is. Aan het einde van het boek doet de octopus dan ook het enige juiste: hij gaat kijken wat er aan de hand is! En dan blijken ook de andere dieren voor hun beurt te hebben gepraat, omdat ze de kleine octopus natuurlijk allemaal komen helpen. De tekeningen dragen goed bij aan de sfeer: de blauw-grauwe achtergronden bevatten kleurrijke details, en de cartoonachtige vissen zijn prettig om naar te kijken. Buiten de personages die in de betreffende bladzijdes aan het spreken zijn is er ook nog genoeg anders te zien, zodat je samen met je kind de zee kunt ontdekken. Een erg leuk boek om naar te kijken, te praten over de platen maar ook zeker over het verhaal. Nu maar hopen dat ze er iets van opsteken, en eerst kijken wat er aan de hand is voor ze paniek gaan zaaien.

O, o, octopus, Elle van Lieshout, Erik van Os, Mies van Hout
Lemniscaat, december 2009, 36 pagina’s, hardcover.
Prijs: 12,95 euro. Leeftijd: vanaf 3 jaar. ISBN: 9789047701835


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.