Recensie: Moleskine


Moleskine is in 1997 opgericht, om nieuw leven in te blazen in de notitieboekjes die zoveel grote kunstenaars en grote denkers uit de afgelopen twee eeuwen hebben vergezeld. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Vincent van Gogh, Pablo Picasso, Ernest Hemingway, en Bruce Chatwin. In eerste instantie bestond het merk alleen maar uit het zwarte, blanco notitieboekje, waarin je notities kon bewaren, verhalen, ideeën, schetsjes, en nog veel meer. Ideeën die ooit uit zouden moeten groeien tot grotere ideeën, of zelfs tot boeken, schilderijen, gebouwen, steden… Tegenwoordig bestaat het merk uit veel meer producten, die het dagelijkse leven gemakkelijker moeten maken:  agenda’s, dagboeken, notitieboeken, tassen, schrijfmiddelen en leesaccessoires: alles die jouw identiteit alleen maar kunnen versterken en je creativiteit verder laten ontwikkelen.Onmisbaar in onze digitale samenleving, want er gaat nog steeds niets boven een boek en een pen. Of potlood. Of stift…

Agenda
Laten we beginnen met mijn eigen onmisbare compagnon: de agenda. Moleskine heeft sinds kort een nieuw formaat uitgebracht, het A5 formaat. Voor mij, schrijver in hart en nieren, kwam dit formaat als een geschenk uit de hemel. Nooit meer proppen om je laatste gedachten van een bepaalde dag te kunnen plaatsen! Want naast notities, to-do-lijstjes en ideeën, gebruik ik mijn agenda ook als een soort dagboek. Het A5 formaat dag-agenda leent zich hier bij uitstek voor. Bovendien is het net wat prettiger open te leggen, wat fijn werkt als je hem op je bureau hebt liggen. De agenda’s van Moleskine hebben nog wat andere handigheidjes: natuurlijk de eeuwig aanwezige elastiek, waardoor je ingevouwen briefjes, memo’s, kaartjes, etc. niet snel verliest, maar ook een uitvouwbaar hoesje, achterin de agenda. Hierin kun je belangrijke papieren bewaren. Moleskine heeft er al een bestemming voor bedacht: in het hoesje zit de achterflap van een uitneembaar boekje. Een adressenboekje zo je wilt, of een boekenlijst, favoriete filmlijst, je kunt het zo gek niet bedenken. Als je gebruik maakt van de nieuwe Labels kun je snel een titel geven aan de verschillende tabbladen. Altijd makkelijk, en bovendien kun je het zo meenemen naar het volgende jaar, want een ding is zeker: eens een Moleskine agenda, altijd een Moleskine agenda! Mocht je het boekje in je binnenzak mee willen nemen, dan is de vertrouwde A6-agenda nog altijd in het assortiment. Daarbij kun je kiezen uit een week-agenda, dag-agenda, maand-agenda’s en speciale agenda’s.
Prijs: vanaf 10,95

Notitieboekjes
De klassieker, uiteraard. Blanco, maar ook gelinieerd of geruit, met een zachte kaft of harde kaft. Het boekje waar je snel wat aantekeningen in kunt maken, met ook hier weer de elastiek om papiertjes niet te kunnen verliezen en het boekje goed dicht te houden, zodat er geen ezelsoren ontstaan als je het opbergt. De boekjes komen in A6, A5 en zelfs in A4 formaat, daar hoeft het dus niet aan te liggen. Mijn keuze is gevallen op de A6, vooral in combinatie met mijn A5 agenda: het boekje gaat altijd mee in de binnenzak, klaar om even een korte aantekening te maken of een idee op te schrijven. Het papier is stevig en redelijk dik. Ik vond het prettig te merken dat het wat dunne papier van een aantal jaren geleden vervangen is door een dikkere variant: een fineliner drukte toen nog aardig door. Nu nog wel een beetje, maar enkel als je langzaam schrijft (dus als er veel inkt op het papier komt). Beter kun je werken met een goede en fijn schrijvende vulpen, of natuurlijk een potlood of balpen. Dit geldt overigens voor alle hier besproken items. Ook in de notitieboekjes vind je achterin een zakje voor belangrijke documenten of pasjes, een handig leeslint, en een flyer met de geschiedenis van Moleskine.
Prijs: vanaf  11 euro

Stadsgids
Nieuw van Moleskine zijn de gerichte boekjes waar je voor bepaalde doeleinden aantekeningen in kunt maken. Een voorbeeld is de serie Moleskine City Notebooks, waarin je een combinatie kunt maken van je eigen reisgids en een journal. In het begin van het boek vind je dan ook een plattegrond van de stad, verdeeld in rasters. Deze verwijzen weer naar andere pagina’s, waar je een vergroting kunt vinden. Op de plattegronden staan wel enkele herkenningspunten/trekpleisters, maar geen metrostations of bushaltes. Er is een overzicht met metrostations opgenomen, met een verwijzing naar de kaart waarop je ze kunt vinden. Uiteraard mag een stratenregister ook niet ontbreken. Na deze kaarten volgen een aantal lege pagina’s (74 om precies te zijn), waar je schetsen, notities en ervaringen op kunt schrijven. Achterin het boek vind je een tweetal geïndexeerde pagina’s, bedoeld voor adressen van restaurants, bars, hotels, boeken, informatiepunten en je ervaringen. Na deze voorbestemde pagina’s volgen nog zes nieuwe tabbladen, die je naar je eigen interesses kunt indelen. Hiervoor zijn stickers meegeleverd die je op de tabs kunt plakken. Deze stickers zijn natuurlijk ook te gebruiken voor de eerste zes tabs, zodat je het hele boekje in kunt delen naar jouw smaak en stijl. Leuk detail: transparante vellen, zodat je (aan)tekeningen kunt maken op de plattegronden op non-destructieve wijze.
Prijs: 15,50 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.LAAT JE REACTIE ACHTER

  1. Eliza Heusden avatar
    Eliza Heusden

    Wat een leuk verhaal over Moleskine. Ik gebruik ook Moleskine, naast Paperblanks. Misschien ook een leuk onderwerp.

    Ik wil je erop wijzen dat niet alleen moleskine.nl de Moleskines verkoopt, maar ook beautifulpapershop.com. En bij de laatste webshop zijn ze 10-20% goedkoper en hebben ze vaak leuke aanbiedingen van Moleskine.

    Veel plezier ermee.

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.