logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Mindmappen… voor kids, Tony Buzan

Mindmapgenie Tony Buzan laat je zien hoe zijn systeem van plannen en aantekeningen maken je op school en met je huiswerk helpt.

Mindmappen helpen kinderen:

  • Hun verbeelding te ontplooien en zelf met ideeën te komen
  • Feiten en cijfers eenvoudig te onthouden
  • Duidelijkere en betere aantekeningen te maken
  • Zich te concentreren en tijd te besparen
  • Zich op toetsen voor te bereiden en deze goed te maken

Dit leuke en praktische werkboek, voorzien van grapjes, cartoons en breinbrekers, laat kinderen in de leeftijdsgroep van 7-14 jaar zien hoe een keur aan vakken tot een succes wordt gebracht en hoe je inspiratie buiten het klaslokaal kunt opdoen, of het nu gaat om het plannen van een feestje of het inrichten van een droomslaapkamer.

Mindmappen voor kids geeft een uniek inzicht in hoe je makkelijk situaties en kunt overzien. Niet alleen situaties als ‘het geven van een feestje’ komen hierbij aan bod, maar ook ‘hoe ruim je je kamer op’ en zelfs ‘hoe maak je de coolste kamer ooit’. Hiervoor gebruikt schrijver Tony Buzan zijn zelfbedachte Mindmap-technieken, die voor volwassenen al veel successen heeft gezorgd. Met dit boek wordt dit inzicht ook bereikbaar voor kinderen. Op een speelse, vrolijke manier wordt de kennis overgedragen, aangevuld met veel praktijkvoorbeelden. Hierbij wordt ook de schoolsituatie niet geschuwd: zelfs leren wordt een eitje met de mindmap-techniek, aldus Tony, en het maken van een proefwerk volgens deze methode zou er niet alleen voor zorgen dat je veel eerder klaar bent met het invullen van de toets, maar dat je ook nog eens betere antwoorden weet te formuleren.

Het boek maakt gebruik van veel illustraties en voorbeelden van mindmaps. Dit komt het boek zeker ten goede, zo leren kinderen veel eerder hoe ze het in de praktijk toe kunnen passen. Door veel verschillende kleuren te gebruiken in het boek wordt de techniek ook al tijdens het lezen toegepast, en dat is wel zo prettig. Kinderen worden namelijk in het boek gestimuleerd te werken met plaatjes en kleuren, om zo een kleurrijke kenniskapstok te maken waar nieuwe informatie in verwerkt kan worden. Een erg leerzaam boek, waarin kinderen worden gestimuleerd om creatief te denken en op een speelse wijze met ‘droge’ informatie om te gaan, een methode waar ik zelf een groot voorstander van ben. Ik ben alleen benieuwd hoe scholen hier mee om zullen gaan: zal iedere leerkracht het waarderen dat een kind eerst een tekening gaat maken voor hij aan een proefwerk begint?

Mindmappen… voor kids, Tony Buzan
Van Duuren Media, november 2010, 128 pagina’s, paperback.
Prijs: 19,95 euro. Leeftijd: vanaf 7 jaar. ISBN: 9789059405004


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.