logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Look-o-look Toppermix en duomat kauwgomsmaak

Zijn goede producten nog beter te maken? Soms wel, soms niet. Vaak is het beter om ze gewoon zo te laten, maar wellicht een leuke nieuwigheid toe te passen in de vorm of de verpakking. Look-o-look heeft dit gedaan met hun aardbeiveters en zure aardbeimatten: verpakt in de Toppermix mag je wel spreken van een nieuw product. In de zak zitten acht mini-verpakkingen. Vier daarvan zijn gevuld met aardbeiveters (genoeg voor 5 paar schoenen) en de resterende vier zijn gevuld met een enkele zure aardbeimat: een meter, om heel precies te zijn.

Beide producten smaken als vanouds: de veters zoet en een beetje fris-zuur, en zijn bovendien erg leuk om mee te spelen of om leuke dingen mee te doen. Het versieren van cakejes, bijvoorbeeld, het bij elkaar binden van snoepzakjes, het gebruiken als snor, een strik of om lekker mee te knopen. Een perfect zakje om samen op te eten: tien veters is namelijk wat veel voor een kinderbuik! Hetzelfde geldt voor de aardbeimat. Lekker zuur, dus niet zo zuur dat je kaken samentrekken, maar wel zuur genoeg zodat je je ogen eigenlijk ook niet kunt openhouden om de zure smaak te verbergen. Bovendien kun je tijdens het eten niet voorkomen dat het zure suikermengsel op je lippen komt, wat zorgt voor een lekkere nabeleving als je de mat verorbert hebt. De meter mat is opgerold. Erg leuk. Zo kun je ze makkelijker uitgelen, en ook het telkens iets afrollen om er een stukje af te bijten is grappig. Nadeel: hij laat zich niet zo makkelijk delen. Ook knoeit het nog al wat suiker tijdens het eten, een klein minpuntje. Voor de liefhebber: ideaal!

De zure duomat is een leuke noviteit: hij is vormgegeven als de ouderwetse kauwomstrips: de ene helft rood, de andere helft mint-groen. De smaak is nog steeds zuur, maar minder intens. Daarnaast komt de typische kaugomsmaak naar voren. De smaak van deze matten blijft minder lang hangen dan bij de zure aardbeimat, en is daarmee een perfect ‘instapmodel’. De matten zijn verdeeld in kleinere reepjes, en daardoor goed uit te delen. De structuur is toegankelijk, hij laat zich makkelijk doorbijten, en plakt niet aan de tanden.

De mening van ons testteam: ikzelf ben – zoals vaste lezers weten – een ware zoetekauw. Mijn oudste zoon (ruin 4,5 jaar) is dat minder, mijn jongste (bijna 3 jaar) heeft deze eigenschappen van me meegekregen. De zure matten vinden ze beiden nog niet echt lekker. Het is een acquired taste, wellicht. De jongste at de eerste paar happen letterlijk zonder blikken of blozen, maar op een gegeven moment begonnen zijn smaakpapillen voor de smaak zuur toch te werken, waarna het snel gedaan was met de pret. Mijn oudste zoon vertoonde dit gezicht bij de eerste keer al. Hij vond het toch bijzonder genoeg om nog een paar happen te nemen, maar gaf het na drie stukjes toch op. De duomat kauwgomsmaak viel beter in de smaak, hoewel de eerste reactie toch wat vertrokken gezichten opleverden: ze verwachtten de extreme zuurte van de aardbeimat. De kleur en de zoetere smaak beviel ze echter prima. De aardbeiveters blijven een succes. Leuk om mee te spelen, makkelijk te kauwen en te eten, hij plakt niet heel erg aan de tanden en lekker zoet. Absoluut succes.

Toppermix, Look-o-Look
Prijs: 2,99
Verkrijgbaar bij: Spar, Hoogvliet, Detailconsult, Vomar, Nettorama,
vanaf week 14 bij Jumbo

Zure Duomat, Look-o-Look
Prijs familiezak: 1,89
Verkrijgbaar bij: AH, Jumbo
Vanaf april ook te koop als hangzakje. Prijs: 1,49

Meer informatie: Look-o-Look website

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.