logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Kleuren en tekenen met Stabilo

Dat tekenen en kleuren goed is voor de creativiteit, oog-handcoördinatie en een goede oefening is voor de schrijfvaardigheid zal niemand verbazen. Verbazend is wel dat er zo veel slechte producten op de markt zijn die het niet bepaald een pretje maken om het te doen. Ik moet zelf ook toegeven dat het erg verleidelijk is om 50 stiften voor drie euro te kopen, in de wetenschap dat ze het meestal niet lang zullen maken. Vooral jonge kinderen hebben natuurlijk de eigenschap dat ze nog niet zo handig zijn en dat ze de druk nog niet zo goed kunnen reguleren, waardoor geknakte stiftpunten, ingedrukte stiftpunten en stukgekleurde vellen papier geen uitzondering zijn. Maar is ook hier goedkoop duurkoop? Met een aantal Stabilo producten ging ik de test aan en nam de proef op de som. Mijn conclusie: ja, goedkoop is duurkoop. Ik wil hiermee niet beweren dat Stabilo het enige goede merk is of het beste merk dat je kunt krijgen, maar ik weet wel dat ze waarmaken wat ze beweren!

Laat ik beginnen met de stiften waar iedere kleuter als eerste mee in aanraking komt: de STABILO Power Max. Dikke stiften in twaalf verschillende kleuren, met een dikke punt. Speciaal bestand tegen de barbaarse en ongenuanceerde kleuter-en misschien ook peuterhandjes. De stiften kunnen tegen een stootje en heeft een dikke punt, waardoor ze snel resultaat zien. De kleurafgifte is bovendien erg constant, zodat het een mooi egaal oppervlak wordt. Toegegeven: gaat je kind vaker over hetzelfde vlak zie je wel kleurverschillen, maar aanzienlijk minder dan bij de goedkopere alternatieven die ik hier in huis heb zien rondzwerven (van diverse makelij). De punt is bovendien geblokkeerd, waardoor deze slechts met heel veel geweld is in te drukken: bij mijn 2,5 en 4,5-jarige testpanel is het in ieder geval nog niet voorgekomen. Het grote voordeel is dat de inkt goed is uit te wassen. Mocht kleding per ongeluk beklad worden is er dus geen man overboord, en ook handen, armen en gezichten zijn goed schoon te maken in het geval dat ze betekend worden.  Het mooiste is bovendien dat de stift een aantal dagen zonder dop overleefd. Tot vijf weken, hoewel ik dat nog niet heb geprobeerd. Tot nu toe ligt de stift ruim drie weken open en bloot op een keukenkastje, en kleurt hij nog zoals voorheen. Ik houd jullie op de hoogte!

Voor de wat grotere kinderen die liever heel precies binnen de lijntjes kleuren is er de STABILO Power. Een vergelijkbare stift, maar dan met een kleinere punt (2mm ten opzichte van 3mm) en verkrijgbaar in sets van 12 tot 30 kleuren. De stift heeft dezelfde kenmerken als zijn robuuste grote broer, maar is iets kwetsbaarder vanwege zijn smallere punt. Ook deze stiften hebben heldere kleuren en het gekleurde oppervlak wordt niet snel donkerder als je vaak over dezelfde plek kleurt. Bovendien kleurt de stift ook mooi en egaal, waardoor kinderen minder geneigd zijn telkens over dezelfde plek heen te gaan.

Heb je wat jongere kinderen of wat minder subtiele kinderen? Kijk dan eens naar de STABILO Scribbi. Deze stift is letterlijk onverwoestbaar. Ik heb er zelf mijn krachten op moeten botvieren om de grenzen op te zoeken, en dat wil wat zeggen. Mooi detail is dat de stift driehoekig is, waardoor ze direct wat beter worden vastgehouden. Ze kunnen ze natuurlijk wel in de knuistjes vastgrijpen, zoals ze het liefst doen, maar de vorm motiveert ook om ze al goed vast te houden, als ware het een pen. Het is daarmee ook een goede voorloper om te leren schrijven en genuanceerder te kleuren en te tekenen. De stift is verkrijgbaar in 12 verschillende kleuren en zijn verpakt in handige verpakkingen, die je zo op tafel kunt zetten. ook de inkt van de Scribbi is uitwasbaar uit kleren en afwasbaar van de handen (en andere lichaamsdelen).

Een product waar ik inmiddels echt fan van ben geworden is de STABILO Woody. Wat is het precies? Tja, daar zit hem nou precies het leuke in! Het is een combinatie tussen waskrijt, kleurpotlood en een aquarelpotlood. Het is een enorm dik en stomp potlood, met een dikke en onbreekbare kern. Vooral van dat laatste wordt je als ouder direct blij. Het potlood is verkrijgbaar in 18 verschillende kleuren, die allen even intens zijn, op welke kleur ondergrond je ook werkt. Zelfs donkergroen en donkerblauw komen intens uit op een zwarte ondergrond. Bovendien kun je er ook op gladde oppervlakken mee tekenen, zoals spiegels, glas of het tafelblad. Dat laatste is misschien niet zo handig, maar omdat het in water oplosbaar is kunt je het een stuk beter schoonmaken dan vetkrijt: iets waar iedere ouder of leerkracht huiverig voor is. Ik kan me nog een stageperiode herinneren – mijn eerste bij kleuters – waarbij ik was vergeten kranten op de tafels te leggen… twee middagen was ik bezig met schrobben! Maar met deze Woody’s is dat geen probleem. Bovendien kun je ook leuke resultaten bereiken door de tekening met een natte kwast te bewerken, waarmee je de kleuren iets in elkaar kunt laten overvloeien. Het zijn niet bepaald potloden waar je heel exact mee kunt tekenen en kleuren, maar het is ongetwijfeld wel het meest veelzijdige potlood dat je ooit in handen zult krijgen. Vergeet overigens niet de speciale puntenslijper te kopen, deze is nodig vanwege de dikke punt!

Voor oudere kinderen (ongeveer 7 jaar) die fijn willen tekenen en kleuren kun je overstappen op de STABILO Pen 68. De pen heeft een punt van slechts 1mm dik, maar kan nog steeds prima worden ingezet voor het inkleuren van grote oppervlakken. Vergeet overigens niet de kracht van het mengen van de verschillende stiften, om zo nog sneller en efficiënter te kunnen werken. ook deze stift heeft een drukbestendige punt, maar de inkt is niet meer uitwasbaar, wat deels de adviesleeftijd van 7 jaar verklaart. Ook droogt de inkt eerder op: tot na 24 uur zonder dop wordt de werking gegarandeerd. Hij kan langer, zo blijkt uit mijn testje, maar wil je dat wel echt uitproberen? Zoals ik inmiddels gewend ben van Stabilo geeft ook deze stift een mooie intense kleur, zonder haperingen of vlekken.

Daarnaast heeft Stabilo ook nog de STABILO EASYcolors in het assortiment, kleurpotloden die ergonomisch gevormd zijn. In het artikel ‘Stabilo Easy: Ergonomisch schrijven’ lees je er meer over.

Deze producten bij: Stabilo website en zijn te koop in verschillende winkelketens, zoals Bruna, V&D, de Bijenkorf, the Read Shop, Primera, AKO, Libris. Meer over de EasyERGO producten van Stabilo lees je in deze bespreking.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.