logo-liggend-wit-donkerblauw

Recensie: Kinderen in de keuken, Annabel Karmel

Koken is leuk. Zo ook het eten van lekkere dingen die je zelf kookt en bakt. Samen opeten wat je zelf maakt is nog gezelliger!
Annabel Karmel toont hoe kinderen samen met mama (of papa) verschillende soorten lekkere en bovendien gezonde hapjes kan maken. Het boek legt stapsgewijs en aan de hand van duidelijke kleurenfoto’s uit hoe je de verschillende gerechten kan klaarmaken.

Van knapperige kippenboutjes tot de perfecte feestgerechtjes. Dit boek is echt om op te eten!

Annabel Karmel is de bestsellerauteur op het vlak van gezonde voeding en koken voor kinderen. Haar boeken worden wereldwijd uitgegeven. Annabel geeft ook workshops en cursussen aan ouders over eetproblemen en gezonde voeding bij kinderen.

Kinderen in de keuken is een boek dat je misschien in eerste instantie aan de kant zou leggen. Het is namelijk nogal druk en chaotisch vormgegeven. Heel anders dan oma’s kookboek, dat enkel bestond uit tekst met de ingrediënten netjes in de kantlijn onder elkaar. Nee, dit boek is anders. Het is dan ook niet direct een boek voor volwassenen, maar eerder voor kinderen. Misschien met een beetje hulp van volwassenen dan, oké.

Met de recepten uit het boek kun je de meest uiteenlopende gerechten maken, van salades tot broodjes, van sauzen tot koek. Zelfs maïsflensjes en zalmpasteitjes worden niet geschuwd. Muffins, ijsjes, spiesjes en limonade: natuurlijk mogen lekkere gerechten niet ontbreken! Om alles in goede banen te leiden wordt in de eerste pagina’s verteld wat je zoal nodig hebt in de keuken en welke basistechnieken je moet beheersen om gerechten te kunnen maken.

Ieder gerecht is maximaal twee pagina’s groot. Dat lijkt best veel, maar niet als je bedenkt dat iedere stap vergezeld wordt van een kleurrijke foto, waarin je een kind de handelingen ziet uitvoeren. Onder deze foto staat omschreven wat je moet doen en welke ingrediënten je moet gebruiken, voor het geval dit niet volledig uit de foto duidelijk zou worden. Bovendien begint ieder recept met een korte inleiding, een opsomming van de benodigdheden en een indicatie van de (voor)bereidingstijd.

Vooral door de kleurrijke vormgeving en de leuke plaatjes (herkenbaar, want ook daar zijn kinderen de gerechten aan het bereiden) zal het kinderen zeker aanspreken. Wellicht zal het ze ook aansporen wat meer te eten, omdat iets dat je zelf hebt gemaakt natuurlijk toch het lekkerst smaakt. En bovendien heb je niet altijd zelf de tijd en energie om je helemaal uit te leven in de keuken, zoals ik in een eerdere suggestie heb geopperd. Bovendien zijn deze gerechten eenvoudig qua ingrediënten en zien ze er smakelijk uit, wat de eetlust van de koks zeker niet zal bederven. Vergeet ze ook niet te laten eten van alle afzonderlijke ingrediënten, zodat ze ook op dat vlak hun horizon kunnen verruimen. Een leuk boek voor in de keuken, om zo lekker samen te kunnen koken (en te eten).

Kinderen in de keuken, Annabel Karmel
Bakermat uitgeverij, september 2009, 49 pagina’s, hardcover.
Prijs: 11,95 euro. Leeftijd: vanaf 5 jaar (met hulp), 8 jaar (zelfstandig). ISBN: 9789054614364

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

  1. acwvisie avatar

    Lijkt me inderdaad ideaal om mijn zoon aan het eten te krijgen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.