Recensie: Keet Smakelijk, Laura Emmelkamp en Scato van Opstall


Het leukste kook- kijk- en infoboek over eten voor het hele gezin. Waanzinnige foto’s, recepten en verhaaltjes maken van gezond eten een feest. En het Keet ABC achterin is licht verteerbaar en maakt op speelse wijze van iedereen een Professor in Lekkere & Gezonde Voeding.

Kinderen

Keet smakelijk is een vermakelijk boek, en meer dan dat. Het is een ontzettend leuke manier om kinderen aan het eten te krijgen. De inleiding van het boek bestaat dan ook uit een uitleg over het ontstaan van het idee voor het boek en de uitwerking ervan. Als praktisch nut is de inleiding ook het meest succesvol, om even kort door de bocht te gaan, de rest van het boek zijn een inspiratiebron en kenniscentrum (het ABC achterin).

Gezellig aan tafel

Keet Smakelijk gaat er van uit dat je het de kinderen leuk moet maken aan tafel. Dat dit niet altijd even eenvoudig is zal door iedere ouder onderstreept worden. Hoe krijg je kinderen aan het eten, als ze zelf al vooraf hebben besloten dat ze iets niet gaan lusten, zelfs al voordat ze een hapje hebben geprobeerd? En maak je geen illusies: zelfs de beste eters hebben hun buien, vroeg of laat krijg je er mee te maken. Geloof me, ik spreek uit ervaring. Onze oudste zoon was een echte alleseter, onze jongste een kieskeuriger exemplaar. We hoopten natuurlijk dat de oudste de jongste mee zou trekken, maar neen, precies het omgekeerde gebeurde… de oudste was ineens wat kieskeuriger met wat hij opat.. natuurlijk gebeurde het ook wel omgekeerd en laat de jongste zich niet altijd kennen, maar toch.

Feestje

Een goed testteam om de tips van Laura en Scato op toe te passen! Na het doorbladeren van het boek bleek dat de meeste recepten niet voor ons gezin bestemd. In ieder geval niet in deze testfase. Een aantal ingrediënten heb je simpelweg niet in huis, anderen worden gezien als een ‘acquired taste’, zoals asperges of olijven. Niet iets om ze in dit stadium aan bloot te stellen. Wat hebben we dan gemaakt? Een feestje van iedere maaltijd waar iets vreemds in zat! Beloningen, de ene gekker dan de andere, en natuurlijk een leuke presentaties en een leuk verhaal om alles in te kleden. Want ook daar toont het boek goede voorbeelden: de begeleidende verhalen. De foto’s zijn erg leuk, maar zullen kinderen minder aanspreken; op deze manier iets presenteren voor echt jonge kinderen zal het toch gezien -kort door de bocht verteld – als een stuk speelgoed op een bord eten. De foto’s zijn wel leuk qua compositie, maar missen wel wat technische expertise, maar dan spreek ik vanuit mijn dagelijkse fotografische achtergrondkennis.

Keet ABC

Achterin het boek vind je nog een bron van kennis en inspiratie: het Keet ABC. Informatie over een keur aan onderwerpen, waarop kort wordt ingegaan op een aantal onderwerpen, zoals Beweging, Biologisch, Brood, E-nummers, Diabetes, Koolhydraten, lightproducten, en nog veel meer. Een leuk boek voor ieder gezin, helemaal als je kinderen hebt die niet alles eten wat ze krijgen voorgeschoteld.

Keet Smakelijk, Laura Emmelkamp en Scato van Opstall
Keet Smakelijk, 2009, 240 pagina’s, hardcover.
Prijs: 24,50 euro. ISBN: 9789081439619

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Meer om kinderen aan het eten te krijgen? Lees dan ook: Suggestie: Spelen met je eten en Recensie: Kinderen in de keuken.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, papablogger en hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven. Naast dit blog is hij freelance schrijver met Tekstbureau de Letterkamer.LAAT JE REACTIE ACHTER

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.