logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Jishaku


Jishaku, het onvoorspelbare magnetenspel. Een eigenzinnig spel waarin behendigheid en slimheid heel belangrijk zijn. Voel de kracht van de magneten! Verdeel de magneten en plaats om beurten een magneet op het speelveld. Door de grote kracht van de magneten trekken zij elkaar sterk aan. Vliegen de magneten tegen elkaar aan, dan speel je met al deze magneten door. De kracht en het geluid van de Jishaku magneten maken dit spel heel bijzonder.

Jishaku is een ontzettend leuk spel, waar je, als je bovenstaande omschrijving leest, misschien wat makkelijk over denkt. Waarom het zo spannend is? Omdat je wilt dat het makkelijker is, omdat het zo ontzettend onvoorspelbaar is. Jishaku (Japans voor ‘magneet’) bestaat uit een speelbord, 18 verschillende, onregelmatig gevormde magneten en een sjiek stoffen zakje om de magneten in te bewaren. Het speelbord laat zich het beste omschrijven als een kunststof omlijsting met daarin een foam relief, dat er uitziet als een luxe eierdoos. In deze gaatjes moeten de spelers dus één voor één hun magneten leggen. Je kunt hierbij gebruik maken van de positieve en negatieve polen, maar of dat je succes zal garanderen… zodra je met een magneetje al in de buurt komt van je bestemming springen de aanwezige steentjes tot leven en keren zich naar je toe, klaar om uit hun veilige plekjes te springen met een helder geluid.

Naast het basisspel, zoals hierboven omschreven wordt, zijn er nog twee leuke spelvarianten opgenomen in de handleiding, zodat je wat variatie hebt in de speelwijzen. De regels zijn en blijven eenvoudig, zodat je snel aan de slag kunt. het spel zelf duurt ook zeker niet lang: afhankelijk van het geluk en je geesteskracht ongeveer 15-20 minuten.

Dit onverwachte element maakt het spel juist zo spectaculair: je dénkt dat je controle hebt, maar die is beperkt. je bent ook overgeleverd aan de natuurwetten. Natuurwetten, die alleen de sterksten kunnen breken, aldus de omschrijving van het spel: verander jij je persoonlijk magnetische veld en de krachtvelden van de objecten om je heen? Hou ze vast… en voel hun kracht!

Jishaku, Identity games
Prijs: 19,95 euro. 2010. Leeftijd: vanaf 14 jaar (ivm de krachtige magneten).
Aantal spelers: 2 tot 3. Speltijd: ongeveer 20 minuten.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.