logo-liggend-wit-donkerblauw

Recensie: Insiders: Poolgebieden, Rosalyn Wade

Poolgebieden is één van de laatste boeken uit een serie van zestien Insiders-boeken, waarin een bepaald onderwerp behandeld wordt. Deze zijn redelijk ruim qua thema: denk aan roofdieren, het menselijk lichaam, maar ook vliegen en vliegtuigen. dinosauriërs en ridders&kastelen. Het zijn perfecte boeken voor de jonge boekenwurmen, voor hen die graag de diepte in gaan op een bepaald onderwerp.

De boeken hebben een geheel eigen uitstraling: modern, niet te kinderlijk, en met mooie, drie-dimensionale tekeningen. Soms wordt er gewerkt met dwarsdoorsnedes en schematische tekeningen, die niet door iedereen direct begrepen zullen worden. Heb je dit principe echter door, dan geeft het een heel nieuwe wending aan het boek, en haal je meer kennis uit het werk dan dat je alleen de tekst leest. Zo ook poolgebieden. hier wordt nader ingegaan op vraagstukken als:

Hoe kan een papegaaiduiker zoveel vissen tegelijk in zijn snavel dragen?

Hoe voedt een macaronipinguïn haar jongen?

Wie leidde de eerste Noordpool-expeditie?

Dit moderne boek kenmerkt zich naast uitgebreide en heldere uiteenzettingen van informatie ook door het vermelden en verwerken van actuele situaties. in het boek Poolgebieden is dat bijvoorbeeld het smelten van de ijskappen en de gevolgen daarvan  – niet alleen voor het poolgebied, maar ook voor de rest van de wereld. Altijd goed om de ogen even te openen naar het grotere geheel, en hoe alle delen van de wereld op één of andere manier met elkaar in aanraking zijn gekomen! Maar hoewel dit deel van het boek wat moralistisch is verwoord is de rest objectief, duidelijk, leerzaam, leuk en vooral mooi. Om uren naar te kijken! Ik kan me levendig voorstellen dat jongens met zo’n boek na bedtijd, als het licht uit moet, onder de dekens verdwijnen, zaklamp in de aanslag, om de mooie platen nog eens te bewonderen.

Poolgebieden, Rosalyn Wade
Gottmer, 2010, 64 pagina’s, hardcover.
Prijs: 14,95 euro. Leeftijd: vanaf 9 jaar. ISBN: 9789025748562

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.