Inception is al een veel besproken film op het internet. Dat is ook niet verwonderlijk, want het verhaal erachter is uniek. Het gaat over een wereld, veel lijkend op de onze, waarin het mogelijk is om ‘in te breken’ in dromen. Je kunt meedromen met andere mensen. Zelfs in een wereld die jij als ‘inbreker’ hebt bedacht. En wat doe je dan, in zo’n droom? Dan steel je ideeën of geheimen, wat anders? Dingen die mensen normaal gesproken niet met je willen delen, met niemand willen delen zelfs, want in dromen zit je zo dicht bij het onderbewuste, dan kan alles.
Deze wereld is echter een wereld van beperkingen en mogelijkheden. Zo zijn er meerdere mensen nodig om in te breken: mensen die zo’n droomwereld in elkaar zetten, bijvoorbeeld, mensen die de droom van buitenaf begeleiden en natuurlijk de meedromers. Dan komen er ook nog narcotiseurs om de hoek kijken, da’s ook een belangrijk onderdeel. Dat dit niet zonder gevaar is valt te bezien: bij ‘normaal’ meedromen is het relatief veilig. Gebeurt er iets in de droomwereld dan wordt je wakker en is er verder niets aan de hand.
Het onderbewuste is echter een vreemd iets: ook in dromen is het actief en beschermt het je geest. het merkt veranderingen op en reageert daarop, in de film vaak in de vorm van spannende en explosieve actiescènes. Wat ze bij inception echter niet doen is het stelen van informatie. Nee, zoals de titel al zegt: ze plaatsen iets, ze laten iets achter. Een idee, dat zich in de normale wereld moet gaan vormen en in uitvoering moet laten brengen. Daarvoor moet je echter diep gaan, heel diep, in de menselijke geest. Drie droomlagen diep, zelfs. En daar zitten wat meer gevaren aan. Zowel de dromer als de meedromers moeten in een diepe slaap gebracht worden. Zo diep, dat de dood in de droomwereld de echte dood tot gevolg zal hebben. Dat verhoogt het risico wel een beetje, nietwaar?
Het team van meedromers (voor zo’n gevaar gaat niemand liever alleen op pad) bestaat uit een aantal ervaren dromers, een leerling-droomster die droomwerelden ontwerpt en de opdrachtgever. Na een flink aantal avonturen, waarbij je soms niet meer weet in welke droomwereld of echte wereld je zit (als kijker wordt je namelijk behoorlijk tussen deze dimensies heen en weer geslingerd) valt in het laatste half uur veel op zijn plek. Alleen het einde is wat onbevredigend: hoe is het nou afgelopen?
Een mooie film vol spectaculaire effecten maar met een moeilijke verhaallijn, die niet altijd even gemakkelijk te bevatten is. De special effects zijn werkelijk origineel en in ieder geval goed. Leuk is ook dat de werelden in elkaar overlopen: als in een droomwereld een busje over de kop gaat is dat te zien in de dieperliggende droomwereld, die compleet over de kop gaat. Briljante vechtscène op dat moment in een ronddraaiend hotel! Een film die je vaker moet zien, ook al heb je bij de eerste keer nog wat twijfels. Met de grote filosofische vraag: welke wereld is waar? En hoe weet je dat?
Inception, Warner Bros
Tijdsduur: 148 minuten, Actie/SF.
Leeftijd: vanaf 12 jaar, ook in Nederlands gesproken
Verkrijgbaar op: DVD (ca. 17 euro), Blu-ray (ca. 25 euro)
Films koop je online bij:
Laat hieronder jouw reactie achter