logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: How2Talk2Kids: Broers en zussen zonder rivaliteit, Adele Faber en Elaine Mazlich


Het voortdurende gekibbel en geruzie tussen broers en zussen kan je als ouder tot wanhoop drijven. Toch kun je hier als ouder wel degelijk iets aan doen! How2talk2kids Broers en zussen zonder rivaliteit biedt concrete en direct toepasbare vaardigheden om kinderen te coachen bij hun onderlinge communicatie en eventuele conflicten.Hierdoor leren kinderen zelf hun meningsverschillen op te lossen, respectvol met elkaar om te gaan en elkaar de ruimte te geven om verschillend te zijn.. Het boek bevat bruikbare communicatievaardigheden, praktijkvoorbeelden en strips.

How2Talk2Kids: broers en zussen zonder rivaliteit is het vervolg op het succesvolle boek How2Talk2Kids, dat ik eerder besprak. Het is een terechte opvolger. Of eigenlijk… opvolger is misschien niet helemaal het juiste woord. Het laat zich namelijk ook prima lezen zonder de voorkennis van How2Talk2Kids, hoewel het natuurlijk wel een meerwaarde heeft als je deze kennis al in huis hebt. Ook dit boek staat weer vol van de praktijkvoorbeelden, zowel in woord als beeld. Want naast verhalen en ervaringen van ouders staan ook in dit boek weer flink wat cartoons, die de bedoeling van het hoofdstuk razend snel duidelijk maken. Het boek vertelt je een aantal mogelijkheden waarop je met de mini-mensjes die in huis rondlopen kunt communiceren. Want, belerend of kleinerend toespreken, commanderen of een kindse benadering werkt meestal averechts. Je kunt natuurlijk denken dat je kind superkoppig is, en als je rondkijkt zie je ook dat de meeste ouders dezelfde problemen hebben. Je kunt daar troost uit putten, ‘ik ben gelukkig niet de enige’ of je kunt de koe bij de horens pakken en er iets aan proberen te doen, om je huishouden rustiger en liefdevoller te maken. Dit boek richt zich op gezinnen met meerdere kinderen, waarbij How2Talk2Kids zich meer richtte op het individuele kind. Niet dat je dit boek links moet laten liggen als je meerdere kinderen hebt, integendeel, maar in dit boek staan handige tips en handvaten om met onderlinge conflicten tegen te gaan. En die hoeven in eerste instantie helemaal niet zo diep te liggen. Denk aan het afpakken van speelgoed, prestatiedrang of het communiceren tussen de kinderen onderling. Met dit boek geef je de kinderen de vaardigheden en het zelfvertrouwen om zelf op een rustige en bewuste manier met deze conflicten om te gaan. En dat is als ouder best lastig, omdat je tientallen jaren aan ‘verkeerde’ ervaring moet laten varen. Misschien ligt de zwaartste klus dan ook bou de ouders, die hun vastgeroeste principes moeten laten varen en ogenschijnlijk nog vaker op hun handen moeten bijten om niet te vervallen in hun oude ‘en nu is het genoeg!’-gedrag. Mocht je meer te weten willen komen over deze manier van opvoeden, kun je altijd participeren aan één van de workshops die regelmatig gegeven worden door het hele land!

Lees ook onze recensie: How2talk2kids

How2Talk2Kids: Broers en zussen zonder rivaliteit, Adele Faber en Elaine Mazlic
How2Talk2Kids, Januari 2011, 177 pagina’s, paperback.
Prijs: 22,50 euro. ISBN: 9789081240024


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.