logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: How2talk2kids, Adele Faber en Elaine Mazlish

‘Ik ga niet naar mijn kamer. Je bent niet de baas over mij!
‘Je doet gewoon wat ik zeg en daarmee uit!

Na dit bekende tafereel voelen zowel kind als opvoeder zich boos. Gelukkig kan het ook anders. Adele Faber en Elaine Mazlish hebben een respectvolle manier van communiceren ontwikkeld waar alle partijen zich zoveel beter bij voelen.
Faber en Mazlish bieden praktische effectieve communicatievaardigheden, gebaseerd op de theorie van de bekende psycholoog dr. Haim Ginott, direct toepasbaar op elk kind van 2 tot 20 jaar. Aan bod komt o.a: Beter omgaan met de negatieve gevoelens van je kind. Grenzen stellen terwijl de relatie met je kind goed blijft en zich zelfs verdiept. Het kind neemt verantwoordelijkheid voor zijn gedrag en komt zelf met oplossingen. Effectief prijzen en je kind bevrijden uit een vaste rol. Hierdoor krijgt je kind meer zelfvertrouwen en een positiever zelfbeeld.

Adele Faber en Elaine Mazlish worden internationaal erkend als experts op het gebied van communicatie tussen volwassenen en kinderen. Ze doceren deze methode al tientallen jaren via workshops en via hun boeken.

How2talk2kids komt oorspronkelijk uit Amerika. In Nederland is Heleen de Hartog verantwoordelijk voor de vertaling, en zij is zelf ook actief bezig met het verzorgen van workshops, die door het hele land gegeven worden. Het boek zelf geeft echter ook al de nodige houvast, dit eigenlijk dankzij de unieke wijze waarop het geschreven is: het gaat niet om een enorme hoeveelheid cijfers, statistieken, historische uitspraken van pedagogen en gedragstherapeuten, welnee: herkenbare situaties, waaruit blijkt hoe een situatie compleet anders kan lopen als je begrip toont voor je kind. Door deze laagdrempelige manier van schrijven is het een vlot en snel te lezen boek. En dat is maar goed ook, want als je eenmaal in een situatie zit waarbij je steeds vaker in conflict komt met je kind, dan heb je waarschijnlijk niet zo bijster veel energie over om een dikke pil uit de boekenkast te halen. Nee, dan liever praktijkgericht, met herkenbare situaties waar je ook wat troost uit kunt putten (het gaat dus bij anderen ook zo) en een oplossing of mogelijke aanpak ernaast gegeven. Bovendien zegt een plaatje meer dan duizend woorden, en dat blijkt ook wel uit de cartoons uit het boek. Maar de vraag is: werkt het? In dit voorbeeld heb ik het twijfelachtige geluk een zoontje te hebben dat nogal eigenwijs is. We hebben al talloze technieken geprobeerd, maar telkens lukte het niet om voet aan de grond te krijgen. Toegeven kan natuurlijk altijd, maar soms heb je daar geen tijd voor. Een mooie kans om eens echt te ‘praten’ met onze peuterpuber. Na enige tijd bleek het inderdaad succesvol te zijn: door te luisteren en hem de tijd te geven (bijkomend probleem: hoe laat je ze weer stoppen?!?) had hij minder last van nukkige buien, omdat hij wist dat we naar hem luisterden. Echt luisterden, zonder zelf al meteen met oplossingen of opties aan te komen dragen. Hierdoor is hij al wat gegroeid, en komt hij eerder bij ons met hele verhalen, oplossingen en probleempjes. Rustiger in huis is het er dus niet op geworden, maar wel een stuk vrolijker!

Lees ook onze Recensie: How2Talk2Kids: Broers en zussen zonder rivaliteit

How2talk2kids, Adele Faber en Elaine Mazlish
How2talk2kids, 2007, 212 pagina’s, paperback.
Prijs: 22,50 euro. ISBN: 9789081240017


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.