logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Hoe tem je een draak, Cressida Cowell

Stikkum Stoere Steurkop de Derde, zoon van de Vikinghoofdman van de Stam van de Harige Hufters, is niet zo stoer als zijn naam. Zijn leeftijdsgenoten zijn stuk voor stuk veel stoerder en ze noemen hem dan ook Waardeloos. Om bij de stam te horen moeten alle jongens een draak vangen en trainen. Stikkum heeft een kleine, tandenloze draak meegebracht en wordt door iedereen uitgelachen. Hij is echter de enige die Draaks kan praten. Tijdens de grote Vikingbijeenkomst met alle stammen moeten de jongens bewijzen dat ze hun draak goed getraind hebben. En dat gaat niet vanzelf…

Hoe tem je een draak is bij het grote publiek bekend als de film, die uitkwam in het najaar van 2010. Een schitterend leuke animatiefilm, die het leven ingeblazen kreeg door het animatieteam van Dreamworks. Wat veel mensen echter niet weten, is dat deze animatiefilm gebaseerd is op een boek, dat geschreven is in 2004 door Cressida Cowell. Wat nog verbazender is, is dat het boek totaal anders is dan de film! Oké, de basis is gelijk, maar waar de film haat over het temmen van een draak, waarbij draken echt vijanden zijn van de dorpelingen, is dat hier juist al de gewoonste zaak van de wereld. Iedere zichzelf respecterende viking heeft er een. De truc is om ze te leren gehoorzamen, en daar gaat dit boek dus over. De alom gebruikte tactiek is: Schreeuwen. Hoe harder, hoe beter. Stikkum kan niet hard schreeuwen, maar kan wel met ze praten. Een zeldzame gave, die niet bepaald gewaardeerd wordt. Maar om niet te veel over het boek uit te wijden: hoe komt het op mij over? Het is een leuk boek, dat geschreven is als ware het vertaald uit het Vikings. Het zou eigenlijk een dagboek zijn, de memoires van de oude Stikkum zelf. Om de teksten kracht bij te zetten worden er met grote regelmaat woorden in kapitalen weergegeven, en bovendien in een ander, geschreven lettertype. Bij de pagina’s zijn bovendien snelle potloodschetsen opgenomen, begeleid door bijna onleesbare bijschriften, vol typerende spelfouten. Erg leuk en karakteristiek! Ook de drakentaal wordt met een ander lettertype getoond, waardoor het meteen opvalt en het duidelijk is dat er ‘draaks’ wordt gesproken.

Daarbij leest het boek lekker weg en loopt het van het ene spannende moment naar het andere. Ook is het doorspekt van humor, en sprankelt Stikkums sarcasme boven de botte humor van zijn mede-dorpelingen uit. Met name deze grapjes van Stikkum (en het aartsluie gedrag van zijn tandeloze draak) maken het een grappig, leuk en spannend boek om te lezen. En leerzaam bovendien, mocht je ooit een draak tegenkomen!

Lees ook: Hoe bezweer je een draak?

Hoe tem je een draak, Cressida Cowell
Moon uitgevers, maart 2010, 224 pagina’s, hardcover.
Prijs: 11,95 euro. Leeftijd: vanaf 10 jaar. ISBN: 9789048804405


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Bekijk hier de trailer van het boekverfilming: Hoe Tem je een Draak!

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.