logo-liggend-wit-donkerblauw

Recensie: Hoe Kees Piet werd, Sjamke de Voogd


‘Een Piet moet ergens goed in zijn,’ zei Pietje Bel. ‘In pepernoten bakken, gedichten schrijven, cadeautjes inpakken, op de daken klimmen… Kijk, daar loopt Sterke Piet, die kan wel tien zakken pepernoten tegelijk dragen! En daar loopt Piet-Sa, onze Italiaanse Piet, die liever met pizzapunten strooit dan pepernoten…’ ‘Hoe ga ik dan heten?’ vroeg Kees nieuwsgierig. ‘Waar ben je heel goed in?’ vroeg Pietje Bel. Daar moest Kees even over nadenken… waar was hij nu echt heel goed in? Kees heeft maar één wens, en dat is Piet worden. En niet zomaar een Piet, maar een zwarte Piet die Sinterklaas helpt met pakjes rondbrengen. Alle Pieten in het pakhuis van Sinterklaas zijn ergens heel erg goed in; Pietje Bel zorgt voor alle bellen in het pakhuis: de voordeurbel, de telefoon, de bel van Sinterklaas… Spelling Pied controleert alle gedichten op taalfouten en Kanarie Piet verzorgt alle dieren in het pakhuis. Maar wat voor Piet kan Kees worden? Waar is Kees echt het allerbeste in?

Hoe Kees Piet werd is een boek dat antwoord geeft op een aloude vraag van kinderen: waar komen de Pieten vandaan? Hierin wordt de oude legende, dat Zwarte Pieten van oudsher schoorsteenvegers zijn, goed gebruikt. De jongen in kwestie (Kees, inderdaad) moet namelijk tijdens zijn route naar de kleermaker door een schoorsteen vallen, waardoor hij direct een zwarte kleur krijgt. Ook de andere elementen worden leuk verteld in tekst, en ondersteunt door de leuke illustraties van Natascha Stenvert: ze bestaan uit drie-dimensionale tekeningen, gefotografeerd en afgedrukt op papier. Stof en karton worden  gecombineerd en betekend om zo een mooie en tegelijk warme illustratie te vormen. Vooral hetgeen Kees uiteindelijk goed blijkt te kunnen zorgde voor grote hilariteit bij de kinderen: windjes laten! Niets leukers dan iets ondeugends, dat zal altijd zo blijven. Ook de Pietennamengrappen zijn leuk gevonden en zullen de oudere kleuters zeker aanspreken. Piet-sa, de Italiaanse Piet is natuurlijk een briljante woordspeling. Een leuk boek om in de stemming te komen, een mooi boek om door te kijken.

Hoe Kees Piet werd, Sjamke de Voogd
Uitgeverij Moon, november 2010, 32 pagina’s, hardcover.
Prijs: 9,95 euro. Leeftijd: vanaf 3 jaar. ISBN: 9789048807376

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.