logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Het is een boek, Lane Smith

Aap zit rustig een boek te lezen, maar wordt voortdurend gestoord door Ezel, die helemaal niet begrijpt wat Aap aan het doen is. Hij bestookt hem met vragen over dat vreemde ding in zijn handen.

‘Hoe scrol je naar beneden?’
‘Niet. Ik sla de bladzijde om. Het is een boek.’
‘Kan je ze laten vechten?’
‘Nee. Het is een boek.’

Je kan er niet mee bloggen, sms’en of twitteren. Je hebt geen wachtwoord nodig, geen gebruikersnaam…
Het is een boek!

Als Ezel dan maar zelf een kijkje neemt, stopt hij opeens met vragen stellen… Het is een boek is een hilarisch prentenboek met een dikke knipoog naar het digitale tijdperk. Lane Smith gebruikt weinig woorden, maar het zijn wel precies de juiste. De combinatie van de minimale tekst en de droge tekeningen zorgt ervoor dat jong en oud hardop zullen lachen om de grote, rustige Aap en de irritante Ezel.

Het is een boek is een fantastisch boek voor jong én oud. Want hoewel het leeftijdsadvies is gegeven voor kinderen ouder dan zes jaar, is het misschien wel juist voor oudere kinderen of volwassenen een geschikter boek: zij herkennen zichzelf wellicht in de ezel, die als compleet digitaal persoon volstrekt onbekend is met het fenomeen ‘boek’. Want, wat is er nu leuker en interessanter dan iedere vrije minuut die je hebt besteden aan de digitale snelweg? Bloggen, chatten, gamen, maar ook onderweg zorgt een mobiele telefoon voor het nodige vertier. Boeken, al eeuwen lang een toevluchtsoord naar fantasierijke avonturen, romantische taferelen of een toegangspoort naar kennis, worden steeds vaker overgeslagen. Het boekenvirus slaat echter ook over naar ezel: nu hij eenmaal een boek in handen heeft wil hij het ook tot te laatste bladzijde uitlezen. ‘Maak je geen zorgen, als ik klaar ben, stop ik ‘m in de oplader’.

Het is een hilarisch boek, met weinig tekst. Zo komt het ook over als een echt gesprek. De plaatjes spreken immers voor zich, als tekst hoeft enkel het gesprek tussen aap en ezel te verwoorden. Als boek erg leuk, als achterliggende gedachte misschien nog wel leuker. Een perfect geschenkboek voor ieder met vierkante oogjes!

Het is een boek, Lane Smith
Lemniscaat, september 2010, 32 pagina’s, hardcover.
Prijs: 11,95 euro. Leeftijd: vanaf 6 jaar. ISBN: 9789047703075


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.