logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Handboek voor de moderne man, Wim de Jong, Christjan Knijff, Henrico Prins

Als man bijt je liever je tong af dan dat je een voorbijganger naar de weg vraagt. Je laat je relatie eerder in de soep lopen dan dat je een therapeut consulteert. Je wacht met naar de dokter stappen totdat het pijntje in je lies is uitgegroeid tot een flinke bult. Je boort liever eindeloos de verkeerde gaten in een langzaam verkruimelende muur, dan dat je toegeeft twee linkerhanden te hebben.

Hoog tijd dus voor een boek waarin je het antwoord kunt vinden op alle vragen die je in je leven gaat tegenkomen. Een boek dat je loodst door de cruciale leeftijdsfasen, van puberteit tot golden years. Een boek dat minder weegt dan een hamer, maar uitkomst biedt in meer situaties dan je met je complete gereedschapskist te lijf kan gaan.

Na de bestseller Handboek voor de moderne vrouw verschijnt nu de mannelijke pendant. Handboek voor de moderne man is een onmisbaar naslagwerk voor de 21e-eeuwse man, met hoofdstukken als Man & Seks, Stijl & Etiquette, Man & Relaties, Man & Geld, Man & Werk, Man & Vaderschap en Body & Gezondheid. Geschreven door een ideaal journalistentrio: een ambitieuze dertiger, een avontuurlijke veertiger en een onverbeterlijke vijftiger.

Handboek voor de moderne man is een leuk en volledig boek. Eigenlijk valt het onder de noemer ‘everything you always wanted to know but were afraid to ask. Denk hierbij niet alleen aan wat achtergrond over seks, soa’s en voorbehoedsmiddelen, nee, het boek gaat verder. Denk aan verschillende drugs en hun effecten en de manieren waarop je ze zou kunnen gebruiken, verschillende soorten alcoholische dranken en hun achtergrond. Nog verder? Vooruit dan. Kleding: welke schoenen draag je, waarom? Welke soorten overhemden zijn er, en hoe herken je ze? Hoe strik je een stropdas? Hoe stop je een pijp? Wat zijn de do’s en don’ts bij relaties, in restaurants, in de kroeg?

De hoeveelheid informatie maakt het een volledig boek, maar ook een beetje onbestemd: wat is de doelgroep? Ik denk: de man. Geef dit boek aan een jongen van een jaar of 14 en hij zal er decennia plezier van hebben en er gebruik van maken in de verschillende fases van zijn leven, of dat nu zijn studietijd is, zijn eerste sollicitaties en onderhandelingen, het uitvragen van een meisje tot het vragen naar haar hand. Niet dat tieners de enige doelgroep zijn, zelfs voor mij zaten er interessante onderwerpen bij. Niet dat ik ze niet durf te vragen, maar als de kennis onder je neus te lezen is wil je het toch weten! Door de hoofdstukken door wordt het een en ander geïllustreerd met leuke columns van de hand van de drie schrijvers, en feitjes die man-gerelateerd zijn. Wat zijn bijvoorbeeld de films die je als man gezien moet hebben? Ook klussen, verzamelen en schuurtjes zijn geen heiligdommen meer, ook deze moeten eraan geloven. Jammer is wel dat deze tussenstukjes lastig te vinden zijn zonder gebruik te maken van het trefwoordenregister achterin het boek, aangezien ze niet bij de onderwerpen van het hoofdstuk.

Handboek voor de moderne man, Wim de Jong, Christjan Knijff, Henrico Prins
Uitgeverij Podium, oktober 2010, 448 pagina’s, paperback.
Prijs: 25 euro. ISBN: 9789057594175


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.