logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Gregor de Bovenlander 1: de voorspelling, Suzanne Collins

Gregor keek om zich heen. Het was hier aardedonker. Toen zag hij aan zijn linkerkant een zwakke lichtstraal. Van ergens achter het licht klonk een vrolijk stemmetje: Kakkak, grote kakkak. Boots! Hij rende op het geluid af. Een van zijn gymschoenen bleef ergens achter haken. Hij struikelde en viel plat op zijn buik. Toen hij zijn hoofd optilde, keek Gregor recht in het gezicht van de grootste kakkerlak die hij ooit had gezien. “Ruikt zo lekker? Wat ruikt daar zo lekker, wat?” siste een stem…

Als Gregor zijn zusje Boots door een rooster in de kelder ziet verdwijnen, springt hij achter haar aan en vallen ze samen een duistere diepte in. Ze belanden in Onderland, waar mensen op vleermuizen rondvliegen en waar reusachtige kakkerlakken, spinnen en ratten wonen. Gregor wil zo snel mogelijk terug naar huis. Maar dan komt hij erachter dat hij een belangrijke rol heeft te vervullen in het land onder de grond.

Gregor de Bovenlander: De voorspelling is het eerste deel van de Gregor-de-Bovenlander-reeks. De serie gaat over een jongen die contact maakt met de wereld onder de onze, van een volk dat jaren lang leeft in het duister. Een wereld waar dier en mens samenleven, samen overleven, onderhandelen, oorlog voeren. Zo ook in het eerste deel van het boek, waarin Gregor kennismaakt met de onderwereld en zijn weg moet zien te vinden. Dat niet alleen: hij komt erachter dat zijn ‘weggelopen’ vader in de onderwereld gevangen blijkt te zijn. Tot overmaat van ramp is zijn kleine peuterzusje ook in de duistere wereld terechtgekomen. Hij moet de held uithangen om zijn vader te redden, de verzorger van zijn zusje en hij krijgt een flinke queeste op zijn schouders gelegd: de toekomst van Onderland rust op zijn schouders. Niet de geringste taak voor een eenvoudige jongen. Gelukkig maakt hij snel vrienden met een aantal diersoorten, en enkel door samen te werken en offers te maken is het doel te bereiken. Het is een spannend en verrassend boek tot de laatste bladzijde, waarbij een aantal onverwachte wendingen het nog intrigerender maken om door te lezen. Leuk is de toevoeging van de verschillende diersoorten, die ook ieder hun eigen manier van praten, handelen en denken hebben.

Gregor de Bovenlander: de voorspelling, Suzanne Collins
Kluitman, december 2009, 224 pagina’s, hardcover.
Prijs: 14,95 euro. Leeftijd: vanaf 10 jaar. ISBN: 9789020664911


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.