logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Een dik, vet monster, Maureen du Toit en Dagmar Stam

Sophie staart in het donker naar het plafond. Ze weet zeker dat ze iets heeft gehoord. Ze is ergens wakker van geworden. Even houdt ze haar adem in, maar ze hoort echt niets. Gapend draait ze zich op haar zij. Ineens hoort ze een heel diepe zucht. Meteen zit ze rechtop in haar bed en luistert doodstil. Dan hoort ze weer een heel diepe zucht en een zachte snik…

Monster

Als er maar geen monster onder mijn bed zit, denkt Sophie. Maar het is wél een monster. Alleen is hij klein en harig en lijkt hij meer op een bolletje wol. Dat komt omdat hij nooit kinderen eet, anders was hij allang dik en vet geweest. Hij eet alleen maar tekeningen die Sophie maakt en in haar kamer laat rondslingeren. Tekeningen van huizen en bomen, kastelen met princessen en hartjes. Daar wordt je geen monster van. Sophie krijgt medelijden met het monster en tekent heel veel lekker eten: patat met mayonaise, snoep, koeken, chocolade, chips en nog veel meer. Het monster eet en eet tot hij dik en vet wordt. Maar… nu past hij niet meer onder Sophies bed!

Gezond eten

Een dik, vet monster is een echt leuk verhaal voor de kleine durfals onder ons: het gaat wel over monsters, maar niet over een eng monster: het heeft simpelweg honger. Desondanks moet het wel al aanwezig zijn in de belevingswereld: het is niet handig om een ‘angst’ voor monsters onder het bed aan te wakkeren als het er niet is! Maar denkt je kind soms dat er iets onder zijn bed ligt, lees dan gerust het verhaal voor. Grote kans dat er na een tijdje een stapel tekeningen naast het bed ligt met de lekkerste dingen erop gekrabbeld, zodat het monster niet aan teentjes gaat knabbelen. Daarbij is het heeft het verhaal een moraal: van lekkere dingen wordt je alleen maar dik. Je kunt dan niet meer lopen, en niet meer doen wat je altijd wilt. Als je gezond wilt zijn, en leuke dingen wilt kunnen doen, moet je gezond eten en veel bewegen. En soms iets lekkers mag dan zeker! Vanuit dat opzicht is het een erg leuk boek. Het mag duidelijk zijn dat overgewicht op steeds jongere leeftijd een probleem vormt, en als dat besef vanuit het kind zelf komt ben je al een heel eind op weg om dit tegen te gaan of beter nog: te voorkomen. Daarbij is het een leuk verhaal om te lezen, en vooral ook om te zien. De tekeningen van Dagmar Stam passen namelijk prima bij het verhaal. Het monster heeft een hoge aaibaarheidsfactor, en zal tot ieders verbeelding spreken. Ook voor oudere kinderen is het een leuk boek, als kinderen wat beter kunnen lezen zullen ze het ook nog uit de boekenkast pakken.

Een dik, vet monster, Maureen du Toit
Pimento kinderboeken, november 2010, 32 pagina’s, hardcover.
Prijs: 5,95 euro. Leeftijd: vanaf 4 jaar. ISBN: 9789049924195


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Ook besproken van Maureen du Toit: Heksensoep en Griezeltaart

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.