logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: De kunst van het koken, Henri de Toulouse-Lautrec en Maurice Joyant


Het genie Henri de Toulouse Lautrec (1864-1901) was er heilig van overtuigd: voor hem was het uitdenken van een recept een artistieke scheppingsdaad. Hij hield van goed eten. Hij sprak er graag over en kende talloze vreemde recepten om doodgewone dingen klaar te maken. En als goed Fransman uit het Zuiden hield hij van een eerlijke keuken. Hij was ook een groot kenner van oude wijnen en destillaten. Lautrec kon niet alleen goed proeven hij was een uitstekende kok, die graag recepten voor zijn vrienden en lievelingsmodellen bereidde.

Aan zijn menu’s besteedde hij veel tijd en moeite, soms waren het tekeningen soms ook aquarellen, of zelfs lithografieën. Een aantal hiervan vindt men terug in dit grandioze receptenboek, dat de bitterzoete smaak heeft van de Belle Epoque, een wereld waarin men nog tijd vond om goed te schilderen en goed te eten. De tweehonderd oorspronkelijke recepten van Henri de Toulouse Lautrec en zijn vriend Maurice Joyant getuigen van smaak, inventiviteit en het waarlijk aanvoelen wat koken is: een creatieve bezigheid.

De kunst van het koken moet dan ook niet zozeer gezien worden als een kookboek, maar eerder als een tijdsdocument, waarin gerechten omschreven worden aan een tijd waaraan sommigen slechts met weemoed aan kunnen denken: hoe bizar moet die tijd geweest zijn, met name in Parijs, waar het een ware smeltkroes van kunstenaars moet zijn geweest? Een bourgondisch leven, waar genieten en ervaren met stip op nummer één stond. De gerechten zijn vrij te interpreteren, en veelal verre van compleet. Verwacht geen exacte maten of hoeveelheden, koken is een gevoelskwestie volgens de beide heren. Hierdoor is het net alsof je in een kookschrift leest van een kookfanaat, met veel krabbeltjes en tekeningen, die het onmiskenbaar van de hand van Toulouse-Lautrec maken. Het leuke is wel dat alles met eerlijke ingrediënten gebeurd zonder rare technische hoogstandjes. Dit unieke receptenboek, oorspronkelijk uitgegegeven in 1930, is fraai geïllustreerd met tekeningen en litho’s van Henri de Toulouse-Lautrec.

De kunst van het koken, Henri de Toulouse-Lautrec en Maurice Joyant
Scriptum, februari 2006, 192 pagina’s, hardcover.
Prijs: 24.95 euro. ISBN: 9789055944491


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.