logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: De GVR – luxe editie, Roald Dahl


Stel je voor: je ligt in bed als er midden in de nacht een reus in de straat staat. Hij is wel vier keer zo groot als de grootste mens. Hij maakt stappen die zo lang zijn als een tennisbaan. De reus blaast dromen door een lange trompet in de slaapkamers van kinderen. Dan ziet hij jou. Het volgende moment heeft hij je te pakken en holt hij met een geweldige snelheid door de nacht.

Sofie, met wie dit alles gebeurt, denkt: de reus rent zeker zo hard omdat hij honger heeft en zo gauw mogelijk thuis wil zijn om mij op te peuzelen. Maar dan leert ze de GVR, de Grote Vriendelijke Reus, kennen. Hij spreekt eigenaardig en gebruikt de raarste woorden. Wat hij Sofie vertelt over de andere reuzen is zo vreselijk, dat zij vindt dat de koningin het snel moet weten. Sofie en de GVR bedenken een slim plan, waardoor alle kinderen van de wereld weer veilig in hun bed kunnen liggen.

De GVR is natuurlijk een absolute klassieker die niet weg te denken is uit de boekenkast in welke kinderkamer dan ook. Het is ook niet voor niets dat het boek al heel wat jaren meegaat. Nu de eersten onder hen zelf kinderen hebben, groeit de vraag naar de oorspronkelijke edities van zijn meesterwerken. De Fontein Jeugd brengt daarom met trots Matilda en De GVR in luxe, nostalgische uitgave. Zo kunnen de echte liefhebbers hun kinderen voorlezen uit de tijdloze klassiekers die zij zelf zo goed kennen.

En de titel blijkt de tand des tijds ook meer dan goed te hebben doorstaan. Het verhaal loopt nog steeds als een trein, de woordgrappen zijn uitmuntend geschreven en bedacht (laten we hierbij de vertaler zeker niet vergeten, het is niet eenvoudig om woordgrappen uit een andere taal goed en pakkend neer te zetten) en vooral de grote, vriendelijke reus blijft schattig, mede door zijn enorme hart en zwakke taalgebruik. Hierdoor weet hij meer dan eens de vinger op de goede plek te leggen.

Het boek is erg mooi en leest prettig voor: de harde kaft heeft een licht profiel, waardoor het goed blijft liggen, en de letters zijn groot, hoewel wellicht wat dicht op elkaar geplaatst. Desondanks is het wel prettig voorlezen en is het ook wat prettiger lezen voor de wat oudere lezertjes (ca. 10 jaar, met name de fantasiewoorden kunnen voor wat problemen zorgen). Door de pentekeningen van Quentin Blake krijgt het verhaal nog meer gestalte en komen de avonturen van Sofie en de GVR helemaal tot leven. Een onmisbaar boek, zeker in deze uitgave!

Lees hier ook onze review over de film van de GVR!

Ga direct naar GVR op BOL.com.

De GVR, Roals Dahl
De Fontein, oktober 2010, 208 pagina’s, hardcover.
Prijs: 17,50 euro. Leeftijd: vanaf 7 jaar. ISBN: 9789026198120


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.